У четвртак, 19. новембра, обележен је Светски дан филозофије. Тим поводом Унеско поручује да је потребно ширити филозофску запитаност

Према одлуци коју је 2005. године донео Унеско, сваке године трећи четвртак у новембру посвећен је филозофији као дисциплини која је симбол критичког размишљања.

Унеско сваке године овим поводом наглашава значај филозофског мишљења за боље разумевање света и решавање глобалних проблема. Посебно се истиче важност преношења знања из филозофије деци и младима. Упараво због тога велики део овогодишњег програма посвећен је нестандарним облицима наставе и местима на којима се филозофија учи.

У званичној поруци поводом Светског дана филозофије, генерални директор Унеска Ирина Бокова, подсећа да је у септембру ове године донета нова агенда за одржив развој. Како би се циљеви Агенде 2030 спровели у дело, потребне су вештине у вези са филозофијом и хуманистичким наукама, као што су креативност и критичко мишљење, али и размишљањима о себи и планети.

Основна тема овогодишњег светског дана филозофије је „Мноштво језика и места филозофије“, а једна од основних дискусија је о начинима и могућностима ширења знања и разумевања филозофија насталих у различитим деловима света и различитим културама.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви