У Србији данас живи око 1800 особа заражених вирусом HIV-а, а сумња се да исто толико не зна да је HIV позитивно

 

Текст: Љ. Илић

Светски дан борбе против AIDS-а (код нас: сида) обележава се 1. децембра. Болест која је, откад се појавила 1981. године у САД, до сада однела преко 25 милиона живота, и даље је присутна широм света. Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године.

Према извештају Заједничког програма Уједињених нација за HIV/AIDS, у свету данас са овим вирусом живи око 34 милиона људи. У Европи их је 2,3 милиона, а да многи од њих нису ни свесни ове чињенице. Светски дан борбе против сиде усмерен је управо из овог разлога на подизање свести о потреби правовременог тестирања на вирус HIV-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.

У Србији, према званичним подацима, данас са вирусом HIV-а живи 1766 особа, а најновије процене UNAIDS-а показују да још око 1800 особа у нашој земљи не зна да је инфицирано HIV-ом. Код нас, највећи број заражених особа је старосне доби између 25 и 49 година, а већина заражених сазна да су инфицирани када су већ у фази болести.

Шта је HIV? HIV је скраћеница од Human Immunodeficiency Virus, вирус хумане имунодефицијенције. AIDS или сида, последњи je стадијум инфекције. Да би дошло до инфекције и развоја болести, вирус мора да доспе у крв, где се везује за CD4 и Т-лимфоците. Након везивања, он улази унутар ћелије, „уграђује“ се у њено једро и под утицајем различитих стимуланса почиње да се размножава.

Када број CD4 лимфоцита падне испод критичног нивоа и када се појаве опортунистичке инфекције, наступа стадијум болести, сиде. Без узимања лекова, HIV инфекција обично напредује до сиде у просеку око десет година. Антиретровирусни лекови продужавају период трајања HIV инфекције и одлажу улазак у фазу болести. Због тога правовремено откривање вируса утиче на успоравање „уласка“ у болест, а истовремено смањује медицинске трошкове потребне за лечење.

Како би се предупредио развој болести и добиле све потребне информације у вези са вирусом HIV-а и тестирањем, код нас је током целе године доступно бесплатно и анонимно саветовање и тестирање у свим заводима и институтима за јавно здравље, у Заводу за заштиту здравља студената, као и Специјалној болници за болести зависности у Београду.

Истражите више о AIDS-у и могућностима за саветовање и тестирање на: http://www.zdravlje.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=97&Itemid=209&lang=sr-lat

 

 

 

 

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви