У Београду, 4. јула, почиње изложба „Светлост и без сијалице“ у оквиру Међународне године светлости

Центар за промоцију науке, Математичи факултет и пројекат „Будућност припада свима“ организују изложбу „Светлост и без сијалице“, која ће од 4. до 20. јула бити изложена на Тргу Николе Пашића. Циљ ове изложбе је да грађанима прикаже и објасни улогу и лепоте светлости и светлосних технологија око нас. 

Ова изложба је само један од пројеката у оквиру глобалне манифестације Међународне године светлости, чијa је идеја да грађанима света укаже на важност светлости и оптичких технологија у њиховим животима зарад будућности и развоја друштва. 

”Светлост и без сијалице” је међународна изложба фотографија отвореног типа која приказује невероватну разноликост данашњих научних дисциплина које се баве истраживањимa базираним на проучавању и употреби светлости из свих делова електромагнетног спектра. Презентоване фотографије су прикупљене од великог броја људи путем интернета и пробране од стране стручњака на основу научног садржаја, високог квалитета, задивљујуће лепоте и способности да привуку и допру до разнолике публике.

Свечано представљање изложбе биће одржано на Дан науке у Републици Србији, 10. јула, на предавању које Центар за промоцију науке организује на Тргу Републике.

Изложба “Светлост – и без сиjалице“ jе инспирисана успешном и више пута награђиваном изложбом “Од Земље до Универзума” (From Earth to the Universe), приказаном током Међународне године астрономиjе 2009 широм света, па и у Србиjи. Ову изложбу jе видело преко десет милиона људи у 75 земаља са материjалима преведеним на 40 jезика, на преко 1000 локациjа.

Изложба садржи 39 паноа (13 постамената) са фотографиjама и кратким занимљивим и едукативним обjашњењем. Планирано jе да изложба посети и друге градове Србиjе и региона.

Међународна Година Светлости (MGS) jе глобална инициjатива чиjи jе циљ да грађанима света укаже на важност светлости и оптичких технологиjа у њиховим животима зарад њихове будућности и развоjа друштва. Генерална скупштина Уjедињених Нациjа, 20. децембра 2014. године, прогласила jе 2015. годину Међународном годином светлости и светлосних технологиjа (International Year of Light and Light-based Technologies – IYL 2015). 

Истражите више о изложби на овом линку.

подели