Успешни астрофизичар Ендрју Коноли, у среду 22. јуна у Дому омладине говориће о томе на који начин ће револуционарни LSST телескоп писати нову историју свемира, након чега следи трибина

 

Током наредне недеље, од 20. до 24. јуна у Београду се одржава велика међународна конференција LSST@Europe2, посвећена једном је од најамбициознијих астрономских пројеката данашњице, телескопу Large Synoptic Survey Telescope, LSST.  Сматра се да ће овај телексоп, који се налази на врху приоритета посматрачке астрономије САД, произвести најдубље и најопсежније слике свемира, при чему ће снимити невероватних 39 милијарди објеката.

Као пратећи програм научне конференције, у Дому омладине Београда у среду 22. јуна у 20 часова, одржаће се научнопопуларни програм, намењен најширој јавности, у ком ће учествовати водећи астрофизичари LSST пројекта.

Предавање

Успешни амерички астрофизичар Ендрју Коноли са Универзитета у Вашингтону одржаће научнопопуларно предавање “Unravelling the history of the Universe”. Пред београдском публиком, у сали Американа Дома омладине, Коноли ће говорити о томе на који начин ће револуционарни LSST телескоп писати нову историју свемира. Коноли је широј јавности познат и по свом веома успешном TED наступу.

Наиме, снимајући велике површине неба одједном са највећом постојећом камером од 3.2 гигапиксела, на годишњем нивоу овај телескоп креираће огромне количине података и очекује се да ће на тај начин довести до праве револуције у нашем разумевању многих космичких феномена, као што су тамна енергија и тамна материја. Осим тога, овај телескоп ће радити опсежне прегледе неба и пратити све значајне промене које се догађају на њему. Такође, LSST ће начини најдетaљније мапе како Сунчевог система тако и Млечног пута. 

Ендрју Коноли ради на Универзитету у Вашингтону, а тренутно се налази на челу тима задуженог за развијању софтвера који ће анализирати велике количине информација о свемиру које ће LSST креирати. Коноли се бави проучавањем великих база астрономских података у циљу што бољег разумевања настајања и формирања галаксија, као и космологијом. Укључен је у неколико великих астрономских програма, као што су Sloan Digital Sky Survey, али и већ поменути LSST.   

Трибина

Након тога следи једночасовна трибина на којој ће говорити како Ендрју Коноли, тако и научници са ових простора – врсни стручњаци укључени у реализацију LSST пројекта. Међу њима је др Дарко Јевремовић, научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду, али и координатор српског учешћа у LSST пројекту. Поред њега говориће и др Жељко Ивезић са Универзитета у Вашингтону и научни саветник LSST пројекта, као и др Марио Јурић, такође са Универзитета у Вашингтону, задужен за развијање софтвера за управљање LSST подацима.

”Шта је тамна енергија и како покреће убрзано ширење свемира? Шта чини тамну материју? Куда лутају мала тела Сунчевог система и да ли је могуће мапирати све астероиде који би могли да угрозе опстанак наше планете?” –  само су нека од питања на која ће учесници трибине покушати да дају одговор. Осим тога, биће речи о томе на који начин ће наша земља учествовати у LSST пројекту и шта ће то значити за нашу научну заједницу.

Србија је међу ретким земљама у Европи која је од самог почетка укључена у LSST пројекат. Наши научници, са Астрономске опсерваторије у Београду, допринеће овом пројекту развијањем нових софтвера за потребе телескопа, који ће слати алерте за сваку промену детектовану на небу у временском року од 60 секунди.

У сарадњи са Астрономском опсерваторијом у Београду и Математичким факултетом и, а уз подршку Дома омладине Београда, Центар за промоцију науке организује овај део програма.

Истражите више о програму конференције LSST@Europe2.

Истражите више о телескопу LSST

Истражите више о TED предавању Ендрју Конолија.

подели