ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ по трећи пут домаћин школског фестивала на коме учествује и ЦПН

 

У Основној школи „Деспот Стефан Лазаревић“ у Београду, 23. новембра одржаће се трећи по реду школски фестивал науке под називом „На младима свет остаје“.  Центар за промоцију науке омогућиће посетиоцима фестивала да уживају у пројекцијама мобилног планетаријума.

Иницијатор фестивала је некадашњи ученик ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“, а сада ђак Математичке гиманзије Јован Марков. „Промоција науке је носилац развоја свих аспеката људског живота. Важно нам је да више говоримо о томе шта је то у ствари наука, чиме се она бави и на који начин, ко су научници и како се постаје један од њих“, објашњава Јован идеју која стоји иза фестивала. „Наш циљ је да друштво са више спремности издваја новац из буџета за обуку истраживача, као и за сама истраживања.“

Прошлогодишњи фестивал имао је 4000 посетилаца, а преко 80 школараца изводило је огледе и експерименте.

Ове године, као посебна посластица, биће представљен планетаријум ЦПН-а, а представници Центра ће посетиоцима приказати небеске феномене током неколико пројекција.

Фестивал траје од 10 до 13 часова. Основна школа „Деспот Стефан Лазаревић“ налази се у Улици Нова број 15, у београдском насељу Миријево, а улаз на фестивал је слободан.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви