КоБСОН и Центар за промоцију науке позивају истраживаче да се пријаве за учешће на Семинару о рецензирању за истраживаче који ће се одржати у понедељак 16. септембра у амфитеатру Народне библиотеке Србије

Семинар о рецензирању за истраживаче одржаће се 16. септембра, од 10 до 14 часова, у амфитеатру Народне библиотеке Србије  (Скерлићева 1, Београд – улаз од Храма Светог Саве).

Сви заинтересовани истраживачи могу се пријавити на семинар путем електронске пријаве којој се може приступити преко следећег линка.

Број пријава је ограничен. Пријављивање траје од 10. до 13. септембра.

Семинар се организује у оквиру међународне иницијативе Недеља рецензирања (Peer Review Week 2019) током које ће, од 16. до 20. септембра, водеће међународне академске институције и издавачке куће организовати низ догађаја посвећених различитим аспектима ове важне академске вештине.

Peer Review Week је глобални догађај који промовише рецензирање и његову кључну улогу у обезбеђивању квалитета научног и академског рада. Током овогодишње Недеље рецензирања, чија тема је „Квалитет рецензирања“, истакнуте научне институције, издавачи научних часописа и истраживачи из читавог света организоваће велики број предавања, семинара, вебинара и медијских иницијатива. Центар за промоцију науке и КоБСОН се придружују овој важној иницијативи кроз организовање Семинара о рецензирању за истраживаче.

 

О Семинару о рецензирању за истраживаче

Група истраживача, који су уједно рецензенти и чланови уредништава међународних часописа (а неки и учесници COST акције TD1306 New frontiers in peer-review), у сарадњи са Центром за промоцију науке (ЦПН), креирала је семинар о рецензирању, намењен докторандима и млађим истраживачима.

Семинар је током 2017. и 2018. одржан пет пута – у Центру за промоцију науке и у Ректоратима Универзитета у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. Семинару је укупно присуствовало 275 полазника, од чега су 84% чинили млади истраживачи (докторанди, истраживачи), а 16% старији професори и научни радници. Њих 31% је припадало је области друштвено-хуманистичких наука, 30% је потицало из техничко-технолошких, 24% из природно-математичких, а 15% из области медицинских наука.

Током трочасовног семинара пет предавача говориће о темама у распону од тога како добро урадити рецензију, преко етичких аспеката рецензирања до епистемолошких аспеката писања и рецензирања научних радова и функционисања специфичних рецензентских мрежа и платформи као што је Publons. Угледни предавачи осврнуће се и на бројна занимљива питања која су у вези са процесом рецензирања: зашто рецензирати?; шта су циљеви рецензирања?; да ли рецензент помаже уреднику часописа или аутору?; да ли је рецензент и аутор рада који рецензира?; да ли рецензент може бити објективан?; да ли се рецензирање може цитирати?; као и многа друга питања.

Сви полазници семинара добиће електронски сертификат о учешћу.

 

Предавачи

Др Александар Декански, научни саветник (Центар за електрохемију Института за хемију, технологију и металургију)

Члан Уређивачких одбора и Менаџер часописа у Journal of the Serbian Chemical Society и Journal of Electrochemical Science and Engineering, као и сарадник у часописима Хемијска индустрија и Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly

Др Олгица Недић, научни саветник (Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП))

Члан Уређивачког одбора и подручни уредник за област биохемије и биотехнологије часописа Journal of the Serbian Chemical Society

Др Ивана Дрвеница, научни сарадник (Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду)

Помоћник главног и одговорног уредника часописа Хемијска индустрија

Др Невена Буђевац, доцент (Учитељски факултет, Универзитет у Београду)

Помоћник главног уредника у часопису European Journal of Psychology of Education, члан Уређивачког одбора у часопису Иновације у настави

Иван Умељић, Руководилац сектора за издаваштво и медијску продукцију, Центар за промоцију науке

Уредник издања Центра за промоцију науке

 

подели