У оквиру програма Научно образовање за одговорно друштво, Центар за промоцију науке је развио програм намењен наставницима чији је основни циљ креирање окружењa за учење и откривање науке, у коме су сви добродошли да постављаjу питања, истражуjу, експериментишу и стварају нова знања. Као национална контакт тачка највеће европске мреже наставника природних наука – Scientix, идеја нам је да повежемо наставнике, њихове праксе и искуства, као и да промовишемо СТЕМ дисциплине (енгл. STEM: science, technology, engineering and mathematics), нове педагошке приступе, и међупредметну и интердисциплинарну сарадњу.

Програм се реализује под окриљем више европских пројеката у којима учествује Центар – DoSE, SALL и STEM School Label – и у оквиру заједничког пројекта с Фондацијом Дивац Подршка СТЕАМ образовању у средњим школама. Овим путем позивамо све заинтересоване едукаторе на различитим нивоима образовања да се укључе у оне активности које су предмет њихове експертизе и знања, и да нам се придруже на предстојећем догађају.

Scientix представља највећу европску мрежу наставника природних наука, која повезује наставнике из читаве Европе и омогућава размену савремених пракси и искустава. Циљ овог пројекта је активна промоција СТЕМ дисциплина и нових педагошких приступа у овим областима. Scientix мрежа је у потпуности доступна и отворена, и нуди велики број алата, система подршке и могућности за континуирану обуку наставника кроз различите вебинаре и курсеве.

Више информација о пројекту и мрежи Scientix: scientix.eu.

подели