(ВИДЕО) 13. октобар 2011. У жељи да ову вештину пренесе и у Србију, ЦПН организовао обуку првих српских научних баскера

Пише: Марија Видић

Термин који у Србији тек улази у употребу, Science busking, односно научни баскинг, значи научни перформанс. Научни баскери, налик пантомимичарима или маскираним уличним забављачима, накратко задржавају пролазнике како би им својим перформансом пренели неку поруку или само улепшали дан.

Научни перформанс у центру Београда

Људи који се баве научним баскингом обично имају говорнички или забављачки таленат или се просто добро осећају пред публиком.

Пролазници се задржавају врло кратко посматрајући перформанс и зато је важно привући им пажњу и оставити утисак.

Њихов алат су најразличитији научни експонати, али и сасвим обичне свакодневне ствари – балон, платно, маказе, чаша воде, парче канапа… било шта.

Својом тачком они на забаван и шаљив начин објашњавају суштину науке, научног експеримента, појаве у природи. Како људи производе звук када говоре? Да ли сте знали да можете да седнете на балон, а да он не пукне? Како да направите мехур од сапунице у облику геометријске фигуре?

Тренинг српских бaскера

Научни перформанс у центру Београда

У жељи да ову вештину пренесе и у Србију, ЦПН је организовао обуку првих спрских научних баскера.

Наиме, у просторијама Британског савета (British Council) у Београду, 12. и 13. октобра, у организацији Центра за промоцију науке одржан је дводневни тренинг за научне баскере.

На тренингу је говорио британски баскер Дејвид Прајс из куће Science Made Simple, који се у Британији научним перформансом бави већ две деценије.

Но, ово није била сувопарна теорија. Прајс је одмах изазвао учеснике, младе научнике и научне комуникаторе, студенте и новинаре да покажу шта знају. Учесници су из „магичног џака“ извукли по један предмет, углавном потпуно непознат, а онда након кратке припреме, извели своју тачку – и то веома добро!

Током два дана, колико је трајао овај тренинг у Британском савету, говорило се о теорији и пракси, учило се и забављало. Другог дана учесници су изашли на улицу и пред непознатим људима изводили своју „научну тачку“.

Улични перформанс

Научни перформанс у центру БеоградаНаучни баскинг је и начин да се наука пресели на нека нетипична места као што су супермаркет, сајам или – што да не – ауто-перионица. Поједини баскери воле да се држе једноставних правила: прво изводе нешто што ће бити толико упечатљиво да обавезно привуче пажњу људи у близини.

То може да укључује визуелно атрактиван или бучан трик. Онда је циљ привући децу демонстрацијама које су забавне и привлачне, а за њима ће следити и родитељи.

Баскери могу да позову гледаоце да им се придруже у извођењу перформанса, тако што ће тражити помоћ или ће их замолити да сами пробају да изведу експеримент. Важан је начин на који се перформанс изводи – како се обраћа публици, којим тоном, и којим речима.

Публика је по правилу разноврсна – деца, млади, стари, заинтересовани или незаинтересовани за науку, људи који некуд журе… – треба задовољити свачији укус и радозналост. Х

Како изгледа научни баскинг?

САЈЕНС БАСКИНГ, 12-13. октобар 2011. Архива: ЦПН посредством Vimeo.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви