Радионица која се реализује у оквиру пројекта FASIH (Future Art and Science in Industrial Heritage), подржаног кроз ЕУ програм Креативна Европа, пружиће учесницима прилику да промисле постојеће наративе о индустријском и културном наслеђу Београда, и да стекну знања и вештине за креирање нових уметничких садржаја заснованих на технолошким иновацијама и експерименталним уметничким праксама. Учесници ће се бавити спекулативним наративима и дизајном, разматрајући могуће интервенције на локалитетима индустријског наслеђа и анализирајући последице занемаривања и девастације ових добара. Учеснике ће кроз процес водити истраживачи, аутори и актери из релевантних области.

Пројекат FASIH је усмерен је на интердисциплинарно истраживање индустријског и културног наслеђа три града у Југоисточној Европи, Београда, Ријеке и Трбовља, кроз мапирање, истраживање и процену архитектонских достигнућа и нематеријалних процеса, који су обележили њихову модерну историју. Спрегом научног истраживања, уметности, технологије и нових медија, пројекат тежи да повеже савремене моделе ревалоризације и ревитализације индустријског наслеђа.

Без обзира на то да ли имате искуства у дигиталној уметности, научним истраживањима, културном наслеђу или другим сродним дисциплинама, охрабрујемо вас да се пријавите и да се укључите у програм посвећен анализи и тумачењу индустријског наслеђа! Позив је отворен за све ентузијасте и представнике младих (студенти и пунолетни средњошколци) и старијих (сениори и пензионери) генерација. Наш циљ је да кроз међудисциплинарну сарадњу заједно истражимо и осмислимо нове начине интерпретације и представљања индустријског наслеђа Београда, чинећи га привлачним и приступачним новим генерацијама.

Радионица је уједно и најава предстојећих FASIH позива за продукцију интердисциплинарних радова који ће бити расписни током априла и маја. Учешће на овој радионици може бити значајна предност за адекватнији одговор на тему при аплицирању на позив.

Оквирна структура радионице:

  • О пројекту FASIH
  • Индустријско наслеђе: статус, вредности, заштита
  • Уметност, наука и технологија: презентација алата и примера добре праксе
  • Уметност, наука и технологија: менторски рад

Радионица ће бити реализована на српском језику, осим краћег дела програма који ће водити гостујући уметник из Велике Британије. Недељу дана након догађаја биће одржана и рефлективна онлајн сесија.

Пријаве за радионицу су отворене до среде, 13. марта на ОВОМ ЛИНКУ.

Одабрани учесници биће обавештени о учешћу и детаљној агенди 15. марта.

 

подели