У уметничко-научном павиљону на Штранду, епицентру новосадског летњег живота, пројекат ЕкОтисак организује четврту радионицу посвећену угљеничном отиску. Овога пута тема је одржива енергија и енергетска транзиција, а нека од питања која покрећемо у оквиру радионице су: Колики је  угљенични отисак енергетског сектора? Како постати купац-произвођач електричне енергије?

У првом делу радионице, Предраг Момчиловић, члан енергетске задруге Електропионир, говориће о енергији и климатској кризи. Кроз кратак историјски преглед видећемо како смо дошли до тога да зависимо од фосилних горива и како је преко две трећине укупне емисије гасова са ефектом стаклене баште директна последица сагоревања угља, нафте и гаса. Промена устаљених начина производње енергије је пресудна за решавање низа горућих проблема као што је и загађење ваздуха.

У другом делу, са још једним чланом Електропионира Ђорђем Самарџијом, говоримо о предностима енергетских задруга, удруживање грађана и разним активностима Електропионира као што је покретање прве задружне кровне соларне електране на Старој планини.

Последњи, радионичарски део, биће посвећен конкретном раду свих учесника радионице на томе како направити сопствену соларну електрану и који су све кораци потребни да би постали прозјумери. На овој радионици сазнаћемо где почети, кога позвати, чији савет послушати да на свој кров поставите соларну електрану и како проћи кроз лавиринт бирократије.

Радионица је бесплатна и отворена за сву заинтересовану публику која је позвана да се укључи у дискусију и интерактивни део програма.

ЕкОтисак

Пројекат ЕкОтисак посвећен је климатским изазовима кроз спој уметности и науке. Центар за промоцију науке осмишљава нове начине информисања јавности и укључује и саме грађане у научна истраживања, у сарадњи са Филозофским факултетом и Академијом уметности Универзитета у Новом Саду, као и са организацијом Зелени Сад. Уз активно укључивање уметника, научних истраживача, организација цивилног друштва и грађана, ове године испитујемо свакодневне навике грађана и процењујемо начине на који се оне рефлектују на угљенични отисак, као својеврсни траг који свако оставља на нашу планету.

Енергетска задруга Електропионир

Енергетска задруга Електропионир је створена са идејом да буде један од кључних актера у оснаживању обичних људи да активније учествују у транзицији нашег енергетског сектора на обновљиве изворе енергије. Задруга ради на успостављању мреже децентрализованих кровних соларних електрана и соларних паркова у колективном власништву обичних људи широм Србије. Електропионир ради на покретању пионирске прозјумерске соларне електране, обуци за прозјумере, припреми терена за електрану на крову стамбене зграде, а залаже се и за бољу позицију домаћинстава и енергетских задруга у законодавном оквиру.

Павиљон на Штранду: „ДУНАВСКО МОРЕ”

Павиљон на Штранду је уметничко-научни павиљон који ће бити постављен на градској плажи, од 22. до 31. јула у оквиру програмског лука Дунаваско море.

подели