У петак, 8. октобра од 18 часова, у ССШ ”Др Радивој Увалић” у Бачкој Паланци биће одржана радионица на којој ће бити представљено неколико европских пројеката у којима учествује Центар за промоцију науке – Scientix, STEM School Label, DoSE и SALL, а који се баве новим образовним концептима у СТЕМ дисциплинама.

Scientix представља највећу европску мрежу наставника природних наука, која повезује наставнике из читаве Европе и омогућава размену њихових пракси и искустава. Овај пројекат промовише и СТЕМ дисциплине (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics), као и иновативне педагошке приступе настави из ових области. Scientix пружа и велики број алата, система подршке и могућност за обуку наставника, кроз различите вебинаре и курсеве. Scientix амбасадорка, Милева Јелић, ће на радионици поделити своје утиске из угла наставника, као и детаље о Scientix порталу и о општим могућностима које пружа овај европски пројекат. Додатно, она ће представити Erasmus пројекте у којима је учествовала школа ССШ „Др Радивој Увалић“.

Поред тога, на радионици ће бити представљен и пројекат STEM School Label чији је главни циљ препознавање и акредитовање школа на европском нивоу које су развиле иновативни приступ настави из СТЕМ предмета. Додатно, биће речи и о пројекту DoSE који је осмишљен са циљем унапређивања постојећих СТЕАМ приступа и пракси, и обезбеђивање ресурса и алата који ће служити наставницима и осталим професионалцима у образовању у развијању СТЕАМ стратегија на нивоу школе.

Присутни ће имати прилике и да чују о пројекту SALL који има циљ да окупи школске заједнице (наставнике, ученике и њихове породице), истраживачке институције, научне музеје и центре, просторе неформалног учења и иновација попут постојећих живих лабораторија, као и доносиоце образовних политика и укључи их у интензиван дијалог.

подели