Завршница пројекта ЕкОтисак, који Центар за промоцију науке реализује са својим новосадским партнерима и уз подршку Фондације Нови Сад 2022, биће обележена изложбом са селекцијом радова који кроз спој уметности и науке тумаче бројне теме и изазове у контексту климатских промена.

Изложба Природа будућности у Ректорату Универзитета у Новом Саду

20. јул7. август 2022.

(16-21 час)

У Ректорату Универзитета у Новом Саду, од 20. јула до 7. августа, одржава се изложба Природа будућности. Ова изложба представиће радове три интердисциплинарна тима из Србије, који су реализовани у продукцији ЦПН-а, као и три рада иностраних уметника. Радови представљају различите погледе на теме климатских промена, загађења и утицаја на животну средину користећи савремене уметничке праксе и релевантна научна знања и методе, и део су седмог издања програма art+science.

Главни мотив читаве поставке је разумевање нашег комплексног односа према отпаду, загађењу и њиховим последицама на околину, нудећи могући одговор друштва и појединаца на захтевна питања која се тичу различитих дисциплина попут биологије, економије, политике, медицине и културе.

Програм на Штранду Павиљон „Дунавско море“

22. јул – 31. јул 2022.

(16-21 час)

У петак, 22. јула, на Штранду у Новом Саду отвара се десетодневни програм под окриљем Фондације Нови Сад 2022, на коме Центар за промоцију науке представља две целине који спајају уметност и науку: Климатску капсулу и Екотопије.

Климатска капсула

Кроз поглед на дистопичну сцену из 2057. године постављено у наменски креираном мобилном простору, посетиоци се сусрећу са наративом који покреће субјективни доживљај најављене будућности и суочавају са последицама климатских промена. Ова научно-уметничкa платформа је директан позив на климатску акцију свих грађана и грађанки, и подсећа нас на личну одговорност сваког од нас.

Екотопие

Пројекат Екотопие реализовала је група младих ауторки кроз a+s+cpn селекцију и под менторством Катедре за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду. Овај рад представља амбијенталну инсталацију осмишљену као тактилно и сензорно искуство које нас суочава са мноштвом питања, нових погледа, постојећим знањима и могућностима када је реч о климатским променама.

Изложба Природа будућности и програм на Штранду осмишљени су као одговор на глобалну и локалну потребу за климатском писменошћу, као сетом неопходних знања и вештина за разумевање феномена климатских промена, манифестација које их прате и могућих мера прилагођавања или избегавања последица.

Пратећи програми

Изложбени програми у Новом Саду нуде обиље паралелних дешавања намењених различитим генерацијама. До средине августа биће организовани летњи Дечји научни камп (ДНК), ЕкоПункт поставке, вођене туре, Научни кафе, радионица о енергетској транзицији и завршни панел – разговор о резултатима и будућности пројекта ЕкОтисак.

 

Више детаља о изложби Природа будућности и art+science програму на Штранду:

artandscience.rs/ekotisak

подели