Ове године, на Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције науке стиглa је 181 валидна пријава. Од тога, у Категорији 1 било је 63 валидне пријаве, а  11 пројеката је предложено за финансирање. У Категорији 2, пристигло је 118 валидних пријава, од којих је 22 пројекта предложено за финансирање.

Поред тога, у оквиру посебне категорије, Центар за промоцију науке ће обезбедити финансијску подршку за 11 годишњих програма у сарадњи са научним клубовима, са циљем подизања нивоа научне писмености и научне културе, кроз децентрализацију промоције и популаризације науке на територији Републике Србије. Сви пројекти који су предложени за финансирање биће реализовани до краја 2025. године.

 

Укупни буџет Јавног позива за 2024. годину износи 12.000.000,00 динара.

Прелиминарну листу рангираних пројеката можете погледати на следећем ЛИНКУ. 

 

Пристигле пријаве обухватају широк дијапазон тема, од СТЕМ области, вештачке интелигенције, преко изазова локалних заједница, па до зелених тема и питања одрживости. Високо рангирани пројекти долазе са факултета и института широм Србије, али међу њима има и научних удружења која су се истакла својим креативним приступом.

Учесници имају право на увид у поднету документацију, а приговоре на ранг-листу могу поднети на имејл адресу Јавног позива Центра (јavnipoziv@cpn.rs)  у складу са Правилником Јавног позива. Рок за слање приговора је четвртак, 25. април, до 17 часова, а рок за одговоре је понедељак, 29. април, до 17 часова. Коначна ранг-листа Јавног позива за 2024. годину биће објављена у уторак, 30 априла.

Овогодишњи jавни позив за подношење пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке завршен је у среду, 20. марта, у 12 часова. Конкурс је био отворен од 20. фебруара на страници Центра за промоцију науке.

подели