У Центру

Представљамо Лица науке

Дан науке, 10. јул, обележавамо уз најмлађа Лица науке, наше учеснике и сараднике у научнопопуларним програмима, а на нашим друштвеним мрежама са њима се дружимо све до краја јула

 

Ове године је значај науке за друштво очигледнији него икада, пре због свих здравствених и ширих друштвених изазова који су нас задесили. Баш у тој години Центар за промоцију науке одлучио је да обележимо национални Дан науке, 10. јул, са нашим најмлађим научницима и научницама, садашњим и будућим лицима науке.

У кампањи Лица науке учествује 22 деце која су у току протекле и ове године на нашим Дечјим научним камповима широм Србије и Малој научној експедицији у Београду показала посебно интересовање за науку, истраживачки дух, радозналост, критичко мишљење и спремност за сарадњу у тимовима. То су све компетенције којима развијамо научну писменост и љубав према науци.

Кроз кампању Лица науке они нам причају своје приче о томе шта воле да истражују и зашто воле науку. То су приче које се крећу од далеких галаксија па све до људи око нас. Од биљног света па до електричних кола. Схватили смо да је дечја радозналост најбоља лекција о научном начину размишљања. Преиспитивати све, и све посматрати широм отворених очију, управо је научни метод. Зато смо ове године одлучили да славимо Дан науке са њима, са којима смо и од којих смо ове године највише учили и радовали се науци.

Организујући програме у више градова у Србији, у сваком месту смо учили нешто ново о научној комуникацији. Тако смо у Шапцу са Теодором и Марком учили о сарадњи и поверењу. У Кикинди смо са Вељком и Јеленом учили како се разигравају научне дисциплине. У Смедереву смо са Милицом, Енисом, Наталијом, Софијом и Матејом учили о упорности и стрпљењу. У Свилајнцу смо са Андрејом, Марком, Вуком и Машом учили нешто о креативном повезивању науке и уметности. У Београду смо са Хеленом, Луком, Јаном, Ларом, Мартом, Милошем, Лауром и Викторoм учили о неуморности и радости открића.

Наша млада лица науке, будући научници и научнице, показују да никада не можете бити превише млади да истражите свет око себе и представљају инспирацију да никада не престанемо да верујемо у науку.

Драга Лица науке, пуно вам хвала што због вас волимо овај посао и науку још више! Срећан нам Дан науке!

Због епидемије Ковидa-19 кампања Лица науке се већином одвија у виртуелном простору, oд 10. до 31. јула. Приче наших лица науке приказујемо кроз поставку у излогу Микрогалерије Центра за промоцију науке и кроз серију визуелних садржаја које ћемо делити у медијима и на друштвеним мрежама.

Пратите профиле наших друштвених мрежа за инспиративне приче ових младих људи. Поделите и своје приче о науци кроз хештег #volimdaistražujem, јер #naukajesuper!

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs