У Центру

Позив Београђанима да учествују у мапирању климатских изазова

Центар за промоцију науке позива грађане Београда да током летњих месеци препознају и обележе климатске изазове у граду проузроковане врућином и предлажу могућа решења

Климатске промене у нашем граду су живе и опипљиве: београдске зиме постају благе, снега готово да нема, а лета су никад топлија. Сведоци смо све чешћих временских екстрема попут обилних падавина и јаких суша. Центар за промоцију науке, уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине, овог лета позива грађане да се и сами укључе у мапирање климатских изазова у Београда.

Током лета, сви грађани ће имати прилику да на интерактивној мапи обележе места у граду на којима их врућина највише погађа. Да ли негде недостаје јавна чесма или хладовина? Како би на некој локацији могли да се ублаже ефекти врућине? Грађани имају прилику да обележе и добре и лоше примере прилагођавања на климатске промене са којима се у Београду свакодневно сусрећу, a ово је прилика да неки од изазова буду конструктивно решени. На тај начин грађани, уз претходно креирање налога на интерактивној мапи, постају део огромне истраживачке мреже, дају допринос науци и постају и сами научни истраживачи.

Подршку овој акцији дала је и позната музичарка Ида Престер, која је учествовала у промотивном споту у режији Милоша Томића. Акцији се придружују и бројни стручњаци – климатолози, енергетичари, архитекте, геолози, орнитолози…. – који из угла својих професија упозоравају на неопходност да сви променимо свој однос према окружењу и освестимо своју улогу у успоравању климатских промена на планети. Како истичу стручњаци, до суштинских промена могуће је стићи искључиво уколико се у акцију за климу укључе сви: грађани, удружења, научници, али и доносиоци одлука који се налазе на релевантним политичким позицијама.

Кроз ову акцију и пројекат TeRRIFFICA поручује да су очувани и функционални екосистеми и здрава животна средина услов наше будућности, и да данас, више него икада, свет мора да иступи и уједини се у акцијама за оздрављење планете, а концепт грађанске науке је важан оквир кроз који можемо да утичемо на дешавања у нашем окружењу.

Истражите више о мапирању климатских изазова у Београду током летњих месеци: http://belgrade.terrifica.eu/

#GrađaniNaučniIstraživači

#CitizenScience

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs