Математички институт САНУ ће 31. октобра академику Богољубу Станковићу доделити ПОВЕЉУ МАТЕМАТИЧКОГ ИНСТИТУТА

Математички институт САНУ ће 31. oктобра, у 14 часова, у Свечаној сали Академије, доделити ПОВЕЉУ МАТЕМАТИЧКОГ ИНСТИТУТА САНУ академику Богољубу Станковићу, за изванредан допринос развоју Математичког института и развоју математике у Србији.

У оквиру програма доделе Повеље, у Свечаној сали Академије ће се одржати и предавање академика Теодора Атанацковића „Наука и псеудонаука: Како да их разликујемо и како да вреднујемо науку“. Предавање организују Одељење за математику, Одељење за механику и Семинар за историју.

Академик Богољуб Станковић рођен је 1. новембра 1924. године у селу Ботошу, срез Зрењанин. Основну школу и гимназију је завршио у Новом Саду. Уписао је математику на Филозофском факултету у Беогаду 1945. године, а дипломирао јуна 1949. Последње године студија био је стипендиста Српске академије наука. За асистента Математичког института САНУ изабран је 1949. године, где је докторирао 1954. Учествовао је у организовању и извођењу наставе за студенте математике, као и окупљању и школовању кадрова за истраживачки рад. За ванредног професора изабран је 1959, а редовног 1964. године.

Већ 48 година води Семинар из математичке анализе, који је и основао. Дописни члан Српске академије наука и уметности је од 1963, а  1972. године постаје редовни члан. За редовног члана Војвођанске академије наука и уметности (ВАНУ) и њеног првог председника изабран је 1979. године.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви