Од почетка пролећа, па до краја маја, у Микрогалерији Центра за промоцију науке, у Краља Петра 46, пролазници могу да виде колаборативну поставку посвећену истраживању животних циклуса, испрате развој и промене кућних биљака, али и да се упознају са њиховим личним и биолошким причама.

Поставка Приче о биљкама, у уличном изложбеним простору Микрогалерије, у Улици Краља Петра 46, у фокус ставља однос људи и биљака и позива пролазнике да успоре, доживе и промисле процесе регенерације, ревитализације, протока времена и промене услова живота. Изложба је настала као резултат повезивања уметничких, научних и образовних пракси.

Фото: Марко Рисовић

Изабране кућне биљке изложене у Микрогалерији чине тај спој видљивим, с обзиром на то се налазе у нашим домовима и захтевају негу да би (пре)живеле. Наши суграђани и суграђанке су оставили на чување неку од својих биљака за коју процењују да је у процесу пропадања или обнављања. Испричане су личне приче о њима, њиховом пореклу, свакодневници, важним догађајима и спознајама. Те приче су прикупљене и део су колекције текстова, које прате и кратки коментари пејзажне архитектиње и биолога, а заједно чине интегрални део поставке у форми колаборативне књиге која посетиоце води кроз наратив поставке. Власници биљака (ако можемо говорити о власништву) постају и коаутори ове изложбе, а њено курирање задобија изворно значење овог појма – неговање (лат. curare – неговати, лечити).

Фото: Марко Рисовић

Укључујући се као посматрачи, али и бележничари, пролазници постају сведоци циклуса пропадања и рађања, што омогућава да преко својеврсног огледала промишљају животне процесе. Овако постављен, образовни циљ ове поставке превазилази упознавање биолошких процеса као таквих, већ се фокусира на истраживање личног и интимног односа са биљкама.

Поставка је развијена и реализована у сарадњи између Центра за промоцију науке, Филозофског факултета Универзитета у Београду и Ботаничке баште „Јевремовац“ Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Изложба је отворена до краја маја.

Фото: Марко Рисовић

О МИКРОГАЛЕРИЈИ

Микрогалерија је посебан изложбени део Научног клуба Београд, који директно комуницира са пролазницима и позива публику да открива научне концепте, појмове, области или феномене. Она представља прозор у активности и садржаје Центра за промоцију науке, а у пет квадратних метара представља се научна област, програм или пројектна тема који су тренутно у фокусу. Ово није само излог, већ права интерактивна научнопопуларна, едукативна поставка, коју сви могу видети, а често и испробати, покренути или слушати.

Фото: Марко Рисовић
подели