Прва телевизиjска станица у Србији, усмерена искључиво ка популаризациjи науке, почела jе са емитовањем програма под називом Српска научна телевизија

Српска научна телевизиjа, прва телевизиjа чиjи jе програмски садржаj усмерен искључиво на популаризациjу науке, почела jе са радом у четвртак, 27. септембра.

Ово jе непрофитна телевизиjска станица цивилног друштва и, како су наjавили њени представници, одлично место где ће млади моћи да пласираjу своjе идеjе. Телевизиjа jе основана са намером да наука, култура и образовање добиjу своjе заслужено место у медиjском простору Србиjе, с обзиром на то овакве теме иначе нису довољно заступљене.

Оснивач Српске научне телевизиjе jе Комитет знања Србиjе коjи окупља младе стручњаке, научнике и уметнике чиjи jе циљ модернизациjа друштва и популаризациjа науке, културе и уметности.

“Снимљено jе више од 50 емисиjа у нашоj продукциjи занимљивог садржаjа. Сваког дана емитоваће се научне вести и емисиjе коjе ће представљати афирмисане научнике, али и младе наде српске науке”, речено jе на конференциjи за новинаре одржанoj у Медиjа центру у Београду, поводом почетка рада Прве српске телевизиjе.

Главни и одговорни уредник Милош Костић навео jе да Српска научна телевизиjа сарађуjе са више од 60 научних институциjа, фондациjа и универзитета у земљи и свету, међу коjима су научна фондациjа Тесла из САД и Америчка научна фондациjа, и додао да jе сарадња успостављена и са амбасадама Индиjе, Русиjе и Jапана.

Програм ове телевизиjе тренутно се емитуjе у ИПТБ кабловском систему и путем веб пакета “Све на клик” Телекома Србиjа. Очекуjе се да ће ускоро почети емитовање и преко осталих кабловских оператера.

Оснивање ове телевизије наилази на позитивне реакције у научној заједници. У међувремену, Центар за промоцију науке снажно подржава пројекте који попут овог омогућују веће присуство науке у медијима. У ери комерцијализације, Центар покушава да новинарима и њиховим редакцијама помогне у освајању више простора за научнопопуларне садржаје. Центар је на овом плану већ остварио изузетно успешну сарадњу са готово свим националним и локалним емитерима, часописима и новинским агенцијама. 

Захваљујући томе, као и непрестаном залагању све већег броја научних новинара у Србији, присуство науке у медијском простору се очигледно увећало у последњих неколико месеци.

Српска научна телевизија је, очигледно, део тог тренда који расте у Србији.

 
подели
повезано
„Популар сајенс“ у Србији