У центру

Пето издање art+science програма

Пето по реду издање art+science програма Центра за промоцију науке одржаће се од 1. до 14. септембра 2020. на више локација у Београду

Центар за промоцију науке, пету годину заредом, представља активности на споју науке и уметности кроз art+science lab. Овогодишњи програм представиће публици радове домаћих уметника и трансдициплинарних пројектних тимова који се баве широком облашћу вештачке интелигенције. Поред изложбе, art+science lab понудиће и јединствене едукативне садржаје и богат пратећи програм. Међународни карактер се овај пут остварује кроз заједничке програме са две релевантне, партнерске манифестације. У питању су конференција ЕСОФ (EuroScience Open Forum) у Трсту и Фестивал Арс електроника у Линцу. Београдски део манифестације ће се, од 1. до 14. септембра, одржати у Културном центру Магацин, Француском институту и Научном клубу Центра за промоцију науке.

Као и сваке године централно место на изложби припада победничком раду националне AI Lab селекције. Кроз пројекат Digital Prayer, користећи технике машинског учења, млада уметница Кристина Тица успоставља везу између канонске структуре православне иконе и слике која је вештачки генерисана помоћу рачунарског програма. На основу базе података са више хиљада дигиталних репродукција православних икона, програм учи да ствара потпуно нову слику, са коначним визуелним излазом који ствара AI икону 21. века. Научни ментор пројекта је др Милош Миловановић, са Математичког института Српске академије наука и уметности.

Поред продукције победничког рада националне AI Lab селекције, посебна вредност овогодишњег програма су радови настали након низа сусрета, радионица и заједничких истраживања научника и уметника, на основу којих су мапиране кључне теме и концепти могућег доживљаја и представљања вештачке интелигенције. Овакав контекст је омогућио формирање два трансдисциплинарна тима чији ће уметнички резултати бити премијерно приказани на овогодишњој изложби. Поред њих, биће изложена и дела етаблираних домаћих уметника, активних и на међународној сцени.

Током прве недеље манифестације програм је повезан са конференцијом ЕСОФ у Трсту који, као град домаћин, носи ласкаву титулу Европског града науке за 2020. У питању је девето издање догађаја који повезује водеће научнике, младе истраживаче, научне комуникаторе, пословне људе и креаторе научних политика. Поред учешћа у научним програмима конференције, Центар за промоцију науке учествује и у пратећем фестивалу, Science in the City, у оквиру изложбе Both Ways: Art & Science from Central and Eastern Europe. Кроз овај регионални преглед савремене европске уметности тимови уметника и научника из Србије су укључени у тршћанску изложбу, док ће изложба у Београду бити део заједничке виртуелне поставке. Селекцију из Србије Центар реализује у сарадњи са нашом познатом кустоскињом др Мајом Ћирић.

Заједнички виртуелни програм се развија и са Фестивалом Арс електроника из Линца, најзначајнијом глобалном тачком када је у питању интердисциплинарно повезивање науке, уметности и нових технологија. Након прошлогодишњег јубиларног, четрдесетог издања фестивала, које је окупило највећи број уметника и стручњака из читавог света, Фестивал ће ове године имати сведене физичке догађаје. Највећи део садржаја реализује се у виртуелном простору, повезујући бројне светске локације и партнере од 9. до 13. септембра. Као дугогодишњи партнери и сарадници, Центар ће се публици Фестивала представити кроз Ars Electronica Garden Belgrade.

Манифестација art+science lab део је програмских активности Центра у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab − AI Lab), финансираног кроз ЕУ програм Креативна Европа. AI Lab окупља 13 разноврсних институција које се баве везама између уметности, технологије и друштва. Покретањем дијалога и иницирањем интердисциплинарних сарадњи, отварају се бројне теме које генерише вештачка интелигенција и анализира будућност заснована на овој супертехнологији. Пројекат се не задржава на технолошким аспектима, већ узима у обзир и тумачи културне, филозофске, етичке, психолошке и духовне аспекте промена које AI несумњиво доноси.

  Више информација о пројекту и учешћу Центра можете видети на:

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs