Pojava velikih jezičkih modela (LLMLarge Language Models) na internetu krajem prošle godine je, na globalnom nivou, pobudila upitanost o tome kakve će promene tržište rada doživeti u budućnosti. Dok ekonomisti analiziraju oblasti rada i zanimanja koja bi najviše mogla biti pogođena, mnogi futuristi predviđaju budućnost u kojoj vlada masovna nezaposlenost usled primene tehnologija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

 

Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Formular za prijavu možete pronaći OVDE.

 

Na panelu „Budućnost rada i AI: Budućnost bez rada?“ istražićemo neka od ključnih pitanja u vezi sa savremenim društvom i specifične izazove koji nam dolaze u susret sa ubrzanim tehnološkim promenama. Da li će budućnost rada zapravo biti budućnost nerada? Koji će sektori u Srbiji prvi osetiti negativni uticaj veštačke inteligencije i automatizacije, a koji će, naprotiv, doživeti svojevrsnu renesansu? U kojoj meri se Srbija razlikuje od razvijenijih zemalja po tom pitanju?

Posebnu pažnju ćemo posvetiti predviđanjima po pitanju tzv. „ženskih“ zanimanja u oblastima poput obrazovanja, medicinske nege i administrativnih poslova, kao i pitanjima o sudbini rodnih uloga u svetu hipertehnologizovanog rada. Da li će u budućnosti rad biti pretežno „muški“, dok će nerad biti „ženski“? Takođe, naši panelisti će debatovati o tome kakve su nam javne politike neophodne da bismo se adekvatno pripremili za izazove koje nam veštačka inteligencija donosi u najbližoj budućnosti, ali i u srednjoročnoj perspektivi.

Panelisti: 

1. Vlado Delić, profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, član borda direktora AlfaNum

2. Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Srbije

3. Tanja Jakobi, izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika 

4. Marijana Agić Molnar, CEO i data strateg, DATA DO.

Moderatorka: Branka Anđelković, suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika 

 

Datum: 9.11.2023. 

Vreme: 18.30 časova

Lokacija: Centar za promociju nauke, Kralja Petra 46, Beograd

 

podeli