До 23. октобра на Савском шеталишту на Калемегдану можете погледати изложбу посвећену научним пројектима из области вештачке интелигенције. Кроз илустрације наших најбољих илустратора представљено је 12 научних пројеката које Фонд за науку финансира у оквиру Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције

Текст: Богдан Ђорђевић

Фотографије: Ана Паунковић

У петак, 9. октобра, на Савском шеталишту у оквиру Београдске тврђаве отворена је изложба о научним пројектима из области вештачке интелигенције, а овом приликом окупљенима, међу којима су били и званичници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, обратила се в.д. директора Фонда за науку др Милица Ђурић-Јовичић:

„Велика је част имати овакав дан са представницима научне заједнице који се баве вештачком интелигенцијом и који ће на овако креативан начин допринети развоју ове области. Вештачка интелигенција је изузетно значајна и већ дуго се прича о томе како ће ова област у будућности формулисати нове правце у развоју науке, а такође допринети и привреди. Поставило се питање да ли наши научници имају капацитет, не само у знању него и у другим ресурсима, па нам је због тога посебно било важно да ове пројекте представимо широј јавности. С обзиром на то да је Фонд био заузет и другим пројектима, морам да се захвалим на великој подршци нашим партнерима из Центра за промоцију науке који су помогли да се постери направе и изложба организује. Првенствено, драго нам је да смо на овај начин спојили уметнике и научнике и што смо ангажовали наше најбоље илустраторе да представе ових 12 пројеката“, нагласила је др Милица Ђурић-Јовичић.

У наредне две године Фонд за науку Републике Србије финансира 12 истраживачких пројеката за развој вештачке интелигенције. Циљ Програма за развој пројеката из ове области је да подстакне научна истраживања у Србији у домену вештачке интелигенције и примену тих резултата у привреди.

Отварању изложбе присуствовали су и представници Центра за промоцију науке, укључујући и в.д. директора ЦПН-а др Марка Крстића:

„У извештају Европске комисије наводи се да вештачка интелигенција у комбинацији са кључним технологијама има потенцијал да створи основу за економски раст и буде главни покретач конкурентног пословања и отварања нових радних места. Управо из тих разлога, Европска унија је у протекле три године за 70 одсто повећала улагања у истраживање и иновације из области вештачке интелигенције. Република Србија је међу 20 земаља у свету које су препознале да ће улагања у развој ове области поспешити брзину развоја и конкурентност једне земље у будућности“, рекао је др Крстић, а затим и изразио задовољство сарадњом коју ЦПН има са Фондом за науку:

„У склопу своје мисије да науку комуницира друштву, приближи широј заједници и промовише научна достигнућа, а свестан значаја позива за развој пројеката из области вештачке интелигенције, Центар за промоцију науке је у сарадњи са Фондом за науку приредио и организовао изложбу постера посвећену финансираним пројектима у оквиру овог позива. Текстуални описи сваког од 12 финансираних пројеката, који дају преглед теме, методологију рада и очекиване резултате, употпуњени су уметничким илустрацијама које публици пружају креативан осврт на саме пројекте и побуђују интересовање и машту. Посебно задовољство представља чињеница да се широј заједници представљају и промовишу пројекти домаћих истраживача, те да се јавности пружа увид у потенцијал наше научноистраживачке заједнице.“

Основне тематске области Програма су: Општа вештачка интелигенција (енг. General artificial intelligence), Машинско учење (енг. Machine learning), Обрада природног језика (енг. Natural language processing), Планирање (енг. Planning), Разумевање знања (енг. Knowledge reasoning), Рачунарски вид и говорна комуникација (енг. Computer vision and speech communication), Интелигентни системи (енг. Intelligent systems).

На Јавни позив, који је био отворен од 29. новембра 2019. до 31. јануара 2020. године, пријавило се 70 истраживачких тимова. Пројекте су у два степена, на основу критеријума изврсности, утицаја и реализације, оцењивали међународни експерти из области вештачке интелигенције. У први степен евалуације прошло је 53 пројекта које су оцењивали рецензенти из 27 земаља света. У други степен је упућено 25 пројеката које је евалуирао трочлани програмски одбор – инострани стручњаци који су претходно учествовали на експертским панелима о сличним програмима у Великој Британији, САД и Швајцарској.

„Највећи комплимент који смо могли да добијемо јесте да страни евалуатори у два круга евалуације кажу да би ови пројекти прошли и код њих. Дакле, и у Америци, и у Великој Британији, и у Швајцарској. То нам чини велику част и задовољство“, истакао је др Зоран Миљковић, руководилац пројекта MISSION 4.0, једног од 12 које је Фонд за науку подржао у оквиру Програма.

„Пројекат којим ћу руководити садржи когнитивну роботику и вештачку интелигенцију, спојене у целину, са циљем да се све ово о чему се прича, а што потпада под Четврту индустријску револуцију, развије током наредне две године. У овом тиму који је оријентисан ка примењеним истраживањима и долази са Машинског и Филозофског факултета и припада техничко-технолошкој групацији, има шест дама или 43 одсто, што је далеко изнад европског просека. Хвала и на овој дивној изложби и посебно желим да нагласим да илустрација коју је урадила Александра Јованић говори више од свих речи које сам ја изговорио.“

Осим Александре Јованић, илустрације за постере приказане на изложби припремили су још Срђа Драговић, Драгана Кртинић, Ивана Бугариновић, Јаков Јаковљевић, Давид Билобрк, Моника Ланг, Никола Кораћ, Ирена Гајић и Жељко Лончар, који је уједно и арт-директор комплетне поставке.

Присутнима се обратио и др Милош Ковачевић, који ће у наредне две године руководити пројектом CERES:

„Свима нам је јасно да вештачка интелигенција рапидно мења свет и она свакако може да помогне у различитим привредним гранама. Наш пројекат се бави пољопривредом, привредном граном која је у Србији од изузетног значаја. Саставили смо тим са Грађевинског факултета, са Катедре за геодезију и геоинформатику и са Природно-математичког факултета, а пројекат се конкретно бави генерисањем геопросторних сервиса који могу да помогну нашим пољопривредницима да повећају обим и квалитет производње, а истовремено смање трошкове“, навео је др Ковачевић главне циљеве пројекта CERES.

Дванаест пројеката – шест пројеката примењених истраживања и шест пројеката основних истраживања – у наредне две године ће реализовати истраживачки тимови из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца. Максималан буџет за финансирање једног пројекта је 200.000,00 евра, пројекти трају до две године, а укупан одобрени буџет Програма износи 2.207.774,08 евра.

 

Пројекти који су добили финансирање Фонда за науку су:

ПОТПРОГРАМ ОСНОВНИХ ИСТРАЖИВАЊА

 1. Акроним: AI4TrustBC

Назив пројекта: Напредне технике вештачке интелигенције за анализу и синтезу компонената система на бази поузданих блокчејн технологија

Руководилац пројекта: др Татјана Давидовић

Научноистраживачка организација: Математички институт САНУ

 1. Акроним: ATLAS

Назив пројекта: Теоријски темељи вештачке интелигенције за напредно просторно-временско моделирање података и процеса

Руководилац пројекта: др Ендре Поп

Научноистраживачка организација: Универзитет Сингидунум

 1. Акроним: AVANTES

Назив пројекта: Нова решења у развоју софтвера заснована на сличности текстова

Руководилац пројекта: др Бошко Николић

Научноистраживачка организација: Електротехнички факултет, Универзитет у Београду

 1. Акроним: Com-in-AI

Назив пројекта: Напредне методе квантизације, компресије и учења у вештачкој интелигенцији

Руководилац пројекта: др Зоран Перић

Научноистраживачка организација: Електронски факултет, Универзитет у Нишу

 1. Акроним: DECIDE

Назив пројекта: Децентрализовано управљање интелигентним мултиагентним динамичким системима базирано на машинском учењу

Руководилац пројекта: др Милош Станковић

Научноистраживачка организација: Универзитет Сингидунум

 1. Акроним: GRASP

Назив пројекта: Графови у простору: мапирање графова за машинско учење на комплексним подацима

Руководилац пројекта: др Милош Радовановић

Научноистраживачка организација: Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду

 

ПОТПРОГРАМ ПРИМЕЊЕНИХ ИСТРАЖИВАЊА

 1. Акроним: AIWorkplaceSafety

Назив пројекта: Примена вештачке интелигенције за унапређење безбедности на раду

Руководилац пројекта: др Арсо М. Вукићевић

Научноистраживачка организација: Факултет инжењерских наука, Универзитет у Крагујевцу

 1. Акроним: ARTEMIS

Назив пројекта: Вештачка интелигенција у иновативним сервисима за управљање енергијом

Руководилац пројекта: др Сања Вранеш

Научноистраживачка организација: Институт „Михајло Пупин“, Универзитет у Београду

 1. Акроним: CERES

Назив пројекта: Информације базиране на сателитском осматрању Земље за „паметну“ и регенеративну пољопривреду

Руководилац пројекта: др Милош Ковачевић

Научноистраживачка организација: Грађевински факултет, Универзитет у Београду

 1. Акроним: Clean CADET

Назив пројекта: Едукативни алат за подршку писања добро дизајнираног кода

Руководилац пројекта: др Јелена Сливка

Научноистраживачка организација: Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду

 1. Акроним: MISSION 4.0

Назив пројекта: Дубоко машинско учење и биолошки инспирисани алгоритми вишекритеријумске оптимизације при управљању и терминирању кибернетско физичких система у индустрији 4.0

Руководилац пројекта: др Зоран Миљковић

Научноистраживачка организација: Машински факултет, Универзитет у Београду

 1. Акроним: S-ADAPT

Назив пројекта: Адаптација говорника и стила говора дигиталних говорних асистената заснована на методама за обраду слике

Руководилац пројекта: др Владо Делић

Научноистраживачка организација: Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду

Циљеви Програма одређени су Стратегијом научног и технолошког развоја Републике Србије: подстицање изврсности и релевантности научних истраживања у Србији у домену вештачке интелигенције, подстицање примене резултата научних истраживања из домена вештачке интелигенције у развоју привреде Србије и јачању њених одбрамбених могућности, подстицање изврсности и развоја људских ресурса из домена вештачке интелигенције.

подели