Центар за промоцију науке и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду позивају истраживаче да се пријаве за учешће на Семинару о рецензирању, који ће се одржати онлајн у два термина, 18. и 27. маја

Сви заинтересовани истраживачи могу да се пријаве на Семинар путем електронског формулара којем се може приступити ОВДЕ.

Група истраживача са дугогодишњим искуством у рецензирању у сарадњи са Центром за промоцију науке и Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ организоваће онлајн Семинар о рецензирању за истраживаче, који ће се одвијати у два термина: у уторак, 18. маја (од 10 до 12 часова), и у четвртак, 27. маја (од 10 до 12 часова). У склопу Семинара, поред предавања, биће одржана и радионица у којој ће учесници моћи да се опробају као рецензенти и кроз праксу упознају са процесом рецензирања.

Иако нема никаквих ограничења за пријаву, Семинар о рецензирању намењен је, пре свега, младим и у рецензирању неискусним истраживачима и докторандима. Сви заинтересовани истраживачи могу да се пријаве на Семинар путем електронског формулара којем се може приступити ОВДЕ.

Пријављивање за Семинар отворено је до 15. маја.

У склопу овог семинара биће одржана четири предавања уз пропратне презентације. У првом термину, 18. маја, др Александар Декански одржаће предавање на тему „Шта је рецензирање и како урадити добру рецензију“, док ће др Олгица Недић говорити о „Етичким аспектима рецензирања“. У другом термину, 27. маја, др Невена Буђевац одржаће предавање о „Друштвеном признавању и вредновању рецензирања“, а др Ивана Дрвеница говориће о „Платформама и програмима за подршку рецензентима“.

Приликом пријављивања за овај вебинар истраживачи ће моћи да се пријаве и за тест рецензију научног рада и окушају се у улози рецензента. Учесници који одаберу ову опцију добиће задатак да, након прва два предавања (18. маја), рецензирају текст под насловом: „Како рецензирати научни рад“. Они ће имати прилику да кроз платформу за процесирање радова часописа Хемијска индустрија приме позив за рецензирање и рецензирају рад на стандардан начин, у складу са уобичајеном праксом у овом часопису.

То ће за младе и неискусне истраживаче бити прилика да се у реалном систему упознају са процесом рецензирања, али и да кроз урађену рецензију текста примене знања која су добили током прва два предавања у оквиру Семинара. Рок за рецензирање ће бити седам дана, а урађене рецензије предавачи ће анализирати и заједно са осталим учесницима продискутовати након предавања у другом термину, 27. маја.

Семинар о рецензирању биће одржан путем платформе Zoom, а сви пријављени ће, два дана пре почетка овог вебинара, добити позиве са свим инструкцијама и линком за укључење. Такође, сат времена пре почетка вебинара сви пријављени добиће подсетник како би се на време припремили за овај онлајн догађај.

 

О ПРЕДАВАЧИМА

Др Александар Декански, научни саветник (Центар за електрохемију Института за хемију, технологију и металургију)

Члан уређивачких одбора и менаџер часописа Journal of the Serbian Chemical Society и Journal of Electrochemical Science and Engineering, као и сарадник у часописима Хемијска индустрија и Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly

Др Олгица Недић, научни саветник (Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП))

Члан уређивачког одбора и подручни уредник за област биохемије и биотехнологије часописа Journal of the Serbian Chemical Society

Др Ивана Дрвеница, виши научни сарадник (Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду)

Помоћник главног и одговорног уредника часописа Хемијска индустрија

Др Невена Буђевац, ванредни професор (Учитељски факултет, Универзитет у Београду)

Помоћник главног уредника у часопису European Journal of Psychology of Education, члан уређивачког одбора у часопису Иновације у настави

 

ОРГАНИЗАТОРИ

Центар за промоцију науке је јавна институција коју је 2010. године основало Министарство науке Републике Србије са задатком да промовише науку и технологију. Центар, у складу са својим мандатом, програме и активности спроводи радећи са истраживачким и образовним организацијама у Србији и широм света, а блиско сарађује и са државним институцијама, медијима и приватним сектором. Мисија Центра је да премости јаз између науке и друштва кроз укључивање свих релевантних актера и шире јавности у процес истраживања и иновација.

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду једна је од највећих научних библиотека на Балкану и матична високошколска библиотека у Србији. Њена мисија је да одговори наставним и научним потребама академске популације – студената, универзитетских професора и истраживача, али и свих других корисника жељних знања и усавршавања. Ове године обележава се 100 година од оснивања и почетка градње Универзитетске библиотеке, прве зграде у Србији која је подигнута наменски за потребе једне библиотечке установе.

 

подели