(NA LICU MESTA) Kako je protekao prvi dan sajma i konferencije „Nove tehnologije u obrazovanju 2016“ u BelExpo centru?

Tekst: Nikola Zdravković

Uz nekoliko minuta očekivanog zakašnjenja, sajam „Nove tehnologije u nauci 2016“ (NTO2016) otvorili su britanski ambasador Denis Kif, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević, kao i predstavnici drugih organizatora konferencije.

Direktor Centra je predstavio CPN štand, koji je služio kao model rada Naučnog kluba. Ovaj model je značajan za Centar za promociju nauke jer je u toku širenje Naučnog kluba na 12 opština širom zemlje, čiji su predstavnici bili gosti CPN-a na sajmu. Zajedno sa drugim posetiocima sajma, na štandu su imali prilike da vide kako funkcioniše i izgleda Naučni klub, porazgovaraju sa koordinatorima beogradskog Kluba, kao i da se upoznaju sa izdanjima Centra.

Ministar Verbić je u kratkom predavanju govorio o „Otvorenim podacima“, inicijativi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i istoimenom sajtu gde se svi građani mogu informisati o naučnoistraživačkoj delatnosti u Srbiji. Kako je rekao, jedan od prvih rezultata inicijative je mapiranje svih škola u Srbiji – projekat koji je bio inspirisan velikim poplavama 2014. godine, kada su na videlo izašli problemi u katalogizaciji ugroženih škola u Srbiji.

Kako je ministar rekao, „više volim Tviter nego Fejsbuk“, aludirajući na razlike u ovim društvenim mrežama, gde se prva vidi kao više javna i otvorena od potonje. Spomenuo je plan da se na sajtu „Otvoreni podaci“ katalogizuju svi odbranjeni doktorati u Republici Srbiji u poslednjih nekoliko godina.

Na spratu iznad, u sali ALT, Centar za promociju nauke je držao tribinu sa temom „Odgovorna nauka u društvu: od koncepta do alata“. Na ovoj tribini se mogla čuti diskusija o saradnji CPN-a na međunarodnim projektima RRI Tools i SATORI, čiji je cilj ispitivanje i razvijanje etičnosti u naučnoistraživačkoj delatnosti i obrazovanju. Dr Dalibor Petrović, profesor sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i spoljni saradnik na projektu SATORI, naveo je jedan od problema u srpskoj nauci, a to je da ne postoje jasno određene procedure za postupanje u slučaju plagijatski radova. 

Dobrivoje Lale Erić iz sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke predstavio je etičnost kao ključnu kariku u modernoj naučnoj praksi, od klimatskih promena do rodnih odnosa u istraživačkoj delatnosti. Đurđa Timotijević, takođe iz sektora za međunarodnu saradnju, dotakla se teme otvorenih podataka, koju je prethodno, u zvaničnijoj atmosferi, na sajam uveo ministar Verbić. Đurđa je navela da naučni podaci treba da budu „dostupni, ali i razumljivi“ da bi inicijativa otvaranja nauke uspela. 

U sali INSERT, takođe na spratu, najviše je bilo priče o načinima putem kojih informacione tehnologije mogu pomoći u procesu inkluzije. U sali je bila velika gužva, a među posetiocima bili su predavači, vaspitači i stručnjaci u obrazovanju iz cele Srbije, koji su došli da čuju niz kratkih predavanja o iskustvima različitih institucija sa upotrebom informacionih tehnologija u obrazovanju dece sa posebnim potrebama.

Okviri koji su bili ponuđeni predavačima doveli su do atmosfere žurbe širom sajma NTO2016. Najveći broj predavanja bio je ograničen na petnaest minuta, bez pauze između predavanja, pa su učesnici bili u stalnoj borbi između brzine i sadržajnosti. Sala INSERT imala je poseban program uvođenja sadržaja. Nakon svakog predavanja, publici su bila postavljana tri pitanja: Da li vam je ovo rešenje prihvatljivo?, Da li je materijalno pristupačno? i Da li biste ga preporučili kolegama? Publika je na svako pitanje nudila odgovor u vidu podizanja kartončića, koji su bili zeleni, žuti i crveni – odnosno, da, možda i ne

Iako ga je publika generalno prihvatila, ovakav model komentarisanja dodatno je požurivao već ubrzani sajam, ali je i podvlačio njegovu impliciranu misiju „nuđenja rešenja“. U samoj hali BelExpo centra dominirao je štand privatne obrazovne kompanije LinkGroup, gde se moglo čuti i neformalno predavanje o stanju na državnim obrazovnim institucijama.

Oko ovog štanda bili su smešteni drugi centralni štandovi, mahom velikih evropskih i svetskih kompanija kao što su Oracle, Lenovo i Intel. Gužve oko štandova bile su značajno manje nego u tribinskim salama, a poznati IT proizvođači su privlačili posetioce posebnim popustima za obrazovne institucije prilikom kupovine IT opreme.

Istražite više o konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju 2016“:

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi