Разговор о првом докторату у форми стрипа одржаће се у КЦБ-у у четвртак, 11. маја, у 19 часова

Центар за промоцију науке и Културни центар Београда организују у четвртак, 11. маја, у 19 часова, разговор о несвакидашњем издању „Одравњивање” Ника Сузениса, првом одбрањеном и објављеном докторату у форми стрипа. Овај разговор одвијаће се у оквиру изложбе Art+Science,која је отоврена за посетиоце у КЦБ-у и Галерији науке и технике САНУ до 25. маја.

Инспирисан сатиричном књигом „Раванија“ Едвина Абота из 1884. године, у којој је свет равна плоча у којем живе дводимензионални ликови, Ник Сузенис у „Одравњивању“ визуелни израз види као посебну форму која нас тера да подигнемо поглед из „равног“, ограниченог света текста. Он користи модерну форму стрипа, јединствену по комбиновању визуелног и текстуалног приступа, како би показао да су слика и реч несамерљиви партнери у креирању и преношењу значења. Изазивајући конвенционалне видове академског дискурса, Сузенис пред читаоце ставља уједно и невероватно дело графичке уметности и озбиљно испитивање начина на које људи структурирају знање.

Харвард Јуниверзити Прес је објавио „Одравњивање“ 2015. године, а превод на српски језик издао је Центар за промоцију науке у октобру 2016. године.

У разговору учествују:

  • Александар Зограф, стрип аутор
  • Марија Новаковић, преводитељка
  • Никола Драгомировић, стрип критичар

 Развовор води: Иван Умељић, уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке

подели