U okviru koncepta Naučno obrazovanje za odgovorno društvo u Spomen kući ”Tan” u Bečeju u sredu, 30. maja, biće predstavljeni evropski projekti u kojima je Centar partner

U Spomen kući „Tan“ u Bečeju, u sredu, 30. maja od 17 do 19 časova, održaće se radionica na temu novih obrazovnih koncepata u STEM disciplinama, na kojoj će biti, između ostalog, predstavljena i četiri značajna evropska projekta u kojima učestvuje Centar za promociju nauke – Scientix, STEM School Label, CREATIONS i Hypatia.

Scientix je najveća evropska mreža nastavnika prirodnih nauka, koja povezuje nastavnike iz čitave Evrope i omogućava razmenu njihovih praksi i iskustava. Cilj ovog projekta je i promocija STEM disciplina (eng. STEM: science, technology, engineering and mathematics) i novih pedagoških pristupa u ovim oblastima. Ova mreža pruža veliki broj alata, sistema podrške i mogućnosti za kontinuiranu obuku nastavnika. Učesnici radionice će imati priliku da iz prve ruke saznaju od Scientix ambasadora, Danila Borovnice, detalje o Scientix portalu i mogućnostima koje pruža projekat. 

Tema radionice biće i projekat STEM School Label koji pruža mogućnost akreditovanja škola na evropskom nivou koje imaju inovativne kurikulume iz STEM predmeta. Na radionici, Naučno obrazovanje za odgovorno društvo, nastavnicima će biti predstavljen i Hypatia projekat koji se bavi osvešćivanjem akademskih rodnih stereotipa, koji utiču na izbor karijera devojčica i devojaka u STEM oblastima.

Za kraj će biti održana i prezentacija projekta CREATIONS, koji podstiče kreativne metode nastave u STEM oblastima.

podeli