У ЦЕНТРУ

Нова лабораторија у Научном клубу Београд

Центар за промоцију науке је у оквиру програма „Заједници заједно“ компаније НИС освојио средства која ће уложити у лабораторију намењену реализацији пројеката у области STEM дисциплина

Центар за промоцију науке освојио је средства у висини од 4.200.000 динара на конкурсу програма „Заједници заједно“, који је расписала компанија НИС. Ова средства биће уложена у лабораторију намењену STEM дисциплинама (природне науке, технологија, инжењерство и математика). 

Makers’ space , простор који ће ЦПН опремити у свом Научном клубу, у Краља Петра 46, у Београду, биће отворена лабораторија у којој ће посетиоци на располагању имати алат, простор и стручну помоћ при реализацији идеја из области STEM дисциплина (енг. Science, Technology, Engineering and Mathematics). Ова лабораторија биће бесплатни инкубатор иновација, место где се кроз радионице, предавања, пројекције, разговоре, али и заједнички рад, укрштају знање, време и ресурси научника, иноватора, истраживача из научне заједнице и искусних мејкера, најпре оних млађих, који тек треба да одаберу своје професије.

Београд на овај начин добија модеран радионичарски простор попут оних у другим великим светским градовима, који доприноси ширењу научне културе и дигиталне писмености. Makers’ space намењен је свим грађанкама и грађанима, и ту је да подстакне интересовање за нове технологије, а уједно постане платформа за јачање везе између науке и привреде.

Како истиче др Тања Аднађевић, координаторка пројекта и руководилац Сектора за програмске активности ЦПН-а, Makers’ space  је место које је осмишљено да привуче ученике основних и средњих школа, инжењере, стручњаке из области савремених технологија, иноваторе у разним областима науке и технике, представнике индустрије, али и све заинтересоване који су се опробали или желе да се опробају и реализују своје STEM пројекте.

STEM лабораторија биће опремљена почетком идуће године, када ће најширој јавности бити доступни разноврсни програми.

Кроз програм „Заједници заједно“, НИС сарађује са локалним заједницама, са циљем да се препознају потребе становника и унапреди квалитет живота у њима. За девет година, колико траје програм, путем јавног конкурса реализовано је више од 900 пројекта у износу већем од 900 милиона динара. 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs