У Србији је покренут нови научнопопуларни медиј. Електронско издање часописа ”Нова Галаксија” представљено је у среду, 8. марта у Галерији РТС

Текст: М. Ђурић

У среду 8. марта у Галерији РТС-а представљено је електронско издање часописа ”Нова Галаксија”. Творац овог издања, главни уредник Станко Стојиљковић, водио се жељом да створи наследника чувеног југословенског магазина ”Галаксија” који је излазио од 1972. до 2001. године. У наследници ”Галаксије” биће понајвише представљена достигнућа српских истраживача код нас и у свету, али и најновија глобална открића.

Како је најављено, за ”Нову Галаксију” писаће наши водећи научници у матици и расејању, од којих су шесторица академици, затим 22 редовна професора универзитета, три доктора наука, два магистра и четири стручњака за поједине области. Сам Стојиљковић је домаћој публици познат као вишедеценијски уредник научне рубрике ”Политике”.

Њихове прве теме су: како изгледа шумски интернет, зашто лептири носе наочари, у ком рату ратују фрижидери, да ли је Његош био научник, може ли Београдски универзитет међу 100, зависимо ли од акцеларатора, ко сме да оперише у ничијој земљи, има ли повратка из црне рупе, може ли се објаснити време, када нас мозак вара, колико је Пупин поклонио Србији, шта откривају Теслине машине, ко је велики заборављени српски филозоф, како је Павлу Савићу измакао Нобел, зашто је реч мир једна од најопаснијих, чије су арапске цифре, каквој се химни радују студенти, који је највећи прост број, где се крије шесто чуло.

На представљању часописа говорили су академик Владимир С. Костић, председник САНУ, проф. др Бранко Ковачевић, председник АИНС, Илија Церовић, в.д.директора Телевизије Србије и главни и одговорни уредник Научно-образовног програма и Станко Стојиљковић, главни уредник Галаксије нове.

Истражите више електронско издање часописа ”Нова Галаксија”.

подели