У петак, 27. новембра, у Европској ноћи истраживача, припремили смо неколико узбудљивих сусрета са науком: из Микрогалерије Центра за промоцију науке преносимо кратку научну минијатуру, касније вас водимо у шетњу Наукоградом, а заједно одлазимо у будућност уз игрицу AI/VI

У понедељак, 23. новембра, у оквиру Недеље истраживача, започели смо највећу научну прославу у Европи. Кроз четири епизоде видео-серијала „Где станује наука“, које су премијерно приказане на Jутјуб каналу Ноћи истраживача, откривали смо са главним јунаком Андрејем науку у свакодневици његовог дома, док смо кроз видео-серијал „Лутање са AI/VI“  још једном покренули неисцрпну тему преиспитивања односа човека и вештачке интелигенције.

Научни клуб Центра за промоцију науке у 11. Европској ноћи истраживача спремио је узбудљиве и корисне научне програме кроз које истражујемо у којим се облицима наука налази свуда око нас. Истраживаћемо уврнути виртуелни научни град – Наукоград, и одиграти кратку научну представу о науци у свакодневици.

НАУЧНА МИНИЈАТУРА УЖИВО ИЗ МИКРОГАЛЕРИЈЕ

Научна представа је десетоминутна пантомимска минијатура са елементима слепстик комедије и бави се односом човека и његовог окружења. Микрогалерија Научног клуба у овом случају постаје „микро стан“, односно прототип свакодневног окружења модерног човека. Услед неповољне епидемиолошке ситуације, припремили смо уживо пренос на Фејсбук профилу Ноћи истраживача, који ће се емитовати од 17 часова. Укључите се и уживо гледајте научну пантомиму!

На први поглед, овај простор изгледа као да је све скројено по мери онога ко се у њему налази и он функционише и без посебне пажње. Међутим, како се наш јунак све више и све темељније упознаје са својим окружењем, тако се његов поглед на свет мења – све предмете које је безброј пута дотакао сада види другачије, материјали од којих су ти предмети направљени почињу да га фасцинирају, а на крају се упознаје и са скривеним станарима тих предмета и простора. Наш јунак постаје истраживач, а ви, заједно са њим, откривате где се све може крити наука у стану. Биће разиграно, занимљиво и инспиративно!

НАУКОГРАД

Потом, од 19 до 21 час, прошетајте са нама Наукоградом – веселим и узбудљивим градом где наука не само да је свуда, него је и део културе и архитектуре. Овде су сви свесни науке и користе је као валуту, мере у свакодневици и славе је на сваком ћошку. Током ноћи истраживача прошетајте са нама да заједно откријемо шта све Наукограђани знају и како изгледа њихов свет.

Читав град је постављен на платформи Mozilla hubs и доступан је свима, само је потребно да на уласку у град изаберете свој аватар. Тамо ће вас чекати наши научни демонстратори који вам могу помоћи на сваком ћошку овог научног градића. И нисте сами, јер простор у реалном времену делите са другим посетиоцима, са којима можете разговарати и заједно тумарати градом.

Имаћете прилику да ходате улицом Релативитета, док звукови допиру са свих страна. Град ће вам постављати питања, парк Млечни пут позиваће на дискусију, а Булевар еволуције вам нуди многе одговоре. Позовите пријатеље у ову чудновату научну шетњу!

СА AI/VI ИГРИЦОМ У БУДУЋНОСТ

Уколико сте, пак, љубитељ игрица, припремили смо занимљиву AI/VI игрицу, са којом  ћете имати прилику да одлутате до будућности са вештачком интелигенцијом. Истражујући научни садржај и отварајући нове области, играч има прилику да шета од једне до друге локације у центру Београда и сам одређује смер игре. Линк за преузимање биће доступан у петак на сајту Ноћ истраживача.

 

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма HORIZON 2020, који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Кири“.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача можете истражити на сајту.

 

 

 

 

 

подели