Svake godine, tokom marta, širom sveta obeležava se Nedelja svesti o mozgu. Ovo je prilika da naučnici upoznaju javnost sa najnovijim dostignućima na polju neuronauka, a istovremeno naglase značaj brige o zdravlju i očuvanju nervnog sistema. Ove godine, tokom Nedelje svesti o mozgu, ugostićemo Grega Gejdža, poznatog američkog neuronaučnika i dugogodišnjeg saradnika Centra za promociju nauke, koji će u utorak, 12. marta, u 18 časova, u Svečanoj sali Prve beogradske gimnazije predstaviti izdanje svoje knjige Kako vaš mozak radi na srpskom jeziku. U okviru Letnje škole neuronauka, realizovane prošlog leta u našem Naučnom klubu, Greg Gejdž je sa svojim studentima i studentima iz Srbije sprovodio niz eksperimenata, koji su ušli u dopunjeno izdanje njegove knjige Kako vaš mozak radi.

Učenici koji se upuste u avanturu istraživanja nervnog sistema dobiće priliku da steknu znanje o tome kako mozak radi, ali i da bolje upoznaju sebe i svet koji ih okružuje. Zamislite mozak kao tajanstvenu slagalicu čije delove neprestano pokušavamo da složimo u celinu. Kroz radionice koje smo spremili, otvaramo vrata ka fascinantnom svetu neurona, sinapsi i neuronskih mreža, navodeći učenike da bolje razumeju svoje misli, emocije i ponašanje. Takođe, pozivamo ih da sami istraže kakvi sve nervni sistemi postoje, kao i da međusobno prodiskutuju o tome zašto su nervni sistemi kod različitih životinja drugačiji.

Kao i do sada, prijava za školske radionice je neophodna, i može biti samo grupna (za grupe od 10 i više dece), a nalazi se na ovom LINKU.

podeli