Европска комисија окупља организациjе са целог континента

Текст: Т. Ковач

На позив Европске комисије, представници Србије учествују у манифестациjи Недеља одрживe енергиjе (EU Sustainable Energy Week), коjа се од 18. до 22. jуна одржава у Бриселу.

Гост манифестациjе био jе и тим Strawberry Еnergy, коjи jе прошле године у Бриселу освоjио прво место у категориjи jавне потрошње за проjекат Strawberry дрво, преносиви соларни пуњач за мобилне уређаjе, коjи се сада налази на Градском тргу у центру Обреновца.

Tим Strawberry у Бриселу

Недеља одрживе енергиjе jе кључна годишња манифестациjа за енергетску ефикасност у Европи и одржава се по седми пут.

Њен циљ jе промовисање улагања у обновљиве изворе енергиjе, побољшање енергетске ефикасности и рационалне употребе енергиjе.

Ова манифестација иначе окупља доносиоце одлука, креаторе политике, представнике академских заједница, као и jавне и приватне организациjе, од глобалних корпорациjа до локалних НВО-а.

Организатор jе Извршна агенциjа за конкурентност и иновациjе (EACI) у име сектора за енергиjу Европске комисиjе, која је ове године окупила представнике са целог континента, у жељи да се учине кораци ка достизању циљева за одрживо коришћење енергије.

Европски лидери сада пред собом имаjу амбициозне 20-20-20 циљеве, коjе треба испунити до 2020, а то су: смањене емисиjе штетних гасова за наjмање 20% испод нивоа из 1990; остварење 20% енергетске потрошње ЕУ-а из обновљивих извора; 20% смањења примарне енергиjе.

Поред овог програма на високом нивоу, Недеља одрживе енергиjе обухвата и скоро 150 догађаjа намењених широj jавности коjи промовишу енергетску ефикасност на приступачан и интерактиван начин и одржаваjу се на различитим локациjама у белгиjскоj престоници, као и на 900 локација широм Европе.

Недеља одрживе енергиjе укључуjе и доделу престижних награда – Sustainable Energy Europe Awards (SEE) за проjекте коjи имаjу велики потенциjал у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергиjе. Ове године се први пут додељуjе и признање Managenergy Local Energy Action Award за успешну енергетску инициjативу на локалном и регионалном нивоу.

Истражите више на саjту Европске недеље одрживе енергије

 

ЖЕНЕ У НАУЦИ
На позив представника Европске комисиjе и то као чланица Програмског комитета за науку и друштво, директорка Центра за промоциjу науке Александра Дрецун присуствуjе скупу коjи се 21. jуна одржава у Бриселу поводом почетка кампање о женама у науци. Кампања се води под слоганом Science: it’s a girl thing!, а њен циљ jе да охрабри женску популациjу да се заинтересуjе за науку и определи за научну кариjеру.

Истражите више о учешћу ЦПН-а у овом програму на Основном сајту ЦПН.

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви