На 48. Златном перу Београда додељене награде међу којима је и признање часописа Елементи за Јелену Васиљевић

Традиционална манифестација Златно перо Београда отворена је у четвртак, 19. новембра, у Галерији Народне банке Србије. Том приликом су најбољим илустраторима додељене награде, а међу њима се први пут нашла и награда часописа Елементи.

Међународни жири за награде и Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДУС) доделили су награде: Гран при Златног пера Београда Сари Мацети из Италије, три равноправне награде Међународно Златно перо Београда Магозу из Шпаније, Мирослави Раковић из Србије и Жили Ходаи из Ирана, и три равноправне Плакете Златног пера Београда Јелени Ристић и Милици Голубовић из Србије и Давиду Мекмилану из Велике Британије.

Награду часописа Елементи добила је Јелена Васиљевић, која је такође и овогодишњи добитник награде Креативног центра Србије. 

Издавачка кућа Клет је награду доделила Милици Раденковић, а издавачка кућа Пчелица Марији Стојисављевић. На овогодишњем, четрдесет осмом Златном перу Београда први пут је додељена награда Савета Златног пера Београда за изванредни допринос уметности илустрације – Витез златног пера Београда, која је припала Босиљки Кићевац Поповић.

Златно перо Београда је једна од најстаријих и најзначајнијих међународних изложби у Србији, основана 1959. године, а званично је постала међународно бијенале 1990. године. Према речима Весне Милановић, кустоса 48. Златног пера Београда, ове године је на манифестацији представљено више од 500 ауторских радова, који су пристигли из различитих делова света. Поред тога, приређен је и разноврстан пратећи програм намењен различитим категоријама посетилаца.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви