Програм за вештачке неуронске мреже, развијен на ФОН-у, освојио престижну награду компаније Oracle

Пројекат Neuroph, развијен на Факултету организационих наука, освојио је престижно признање Duke’s Choice Award. Ово је награда коју компанија Oracle сваке године додељује најиновативнијим пројектима из целог света рађеним на Јава платформи.

Neuroph је софтвер за развој и симулацију вештачких неуронских мрежа, а оснивач пројекта и главни програмер је др Зоран Шеварац, доцент на Факултету организационих наука у Београду. Помоћу Neuropha могуће је симулирати мождане активности и поједностављене структуре налик можданим.

Пројекат Neuroph представљен је и током манифестације „Дани будућности: Роботика“, коју је Центар за промоцију науке организовао крајем септембра и почетком октобра 2012. године. Сарадници овог пројекта су поред тога учествовали и у другим, пре свега предавачко-трибинским програмима Центра.

Ове године, Duke’s Choice Award добило је 11 пројеката из целог света за најкреативнију и иновативну примену Јава технологије. Жири који додељује ову награду чине истакнути представници Јава заједнице и водеће светске IT компаније Oracle.

Оно што ову награду чини јединственом јесте да се на исти начин разматрају пројекти појединаца и великих компанија, јер је иновација главни критеријум за избор добитника. Награде се додуљују у Сан Франциску, током највеће светске конференције посвећене Јава технологији JavaOne.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви