Поводом Међународног дана девојчица, 11. октобра, у Научном клубу Београд одржаће се радионица за ученице средњих школа ”Девојчице то могу”

Поводом Међународног дана девојчица, 11. октобра, у Научном клубу Београд Центар за едукацију и саветовање Каталиста у сарадњи са Центром за промоцију науке и пројектом Хипатија, организује радионицу за ученице средњих школа под називом ”Девојчице то могу”. Циљ радионице је препознавање и преиспитивање академских родних стереотипа који могу бити препрека девојчицама да се определе за одређена занимања. Паралелно са радионицом у Београду, Дан девојчица се обележава и радионицом у Крушевцу.

Пре мање од 200 година прва девојчица у Србији је кренула у школу, чиме је пређена прва препрека на путу ка равноправном образовању мушкараца и жена. Но, препреке још увек постоје. Иако девојчице и дечаци формално имају једнака права и могућности за образовање и формални равој, у неким од најперспективнијих дисциплина, попут електротехнике, девојке чине мањину студената на факултетима, а још их је мање међу професорима или менаџерима у компанијама.

Центар за едукацију и саветовање Каталиста је организација посвећена раду са девојкама и младим женама, унапређивању остваривања њихових права и превенцији родно заснованог насиља  међу младима. Радионица је део пројекта ”Заједничка иницијатива против родно заснованог насиља према младим женама у Србији”, који подржава шведска фондација Квина тил Квина, а реализује Каталиста у партнерству са Алтернативним центром за девојке из Крушевца.

подели