Упоредо са 31 земљом света, 9. марта, на Физичком факултету у Београду организује се ЦЕРН-ов Међународни час

Унутар ЦЕРН-а

У петак, 9. марта, на Физичком факултету Универзитета у Београду, за ученике средњих школа из Србије организује се ЦЕРН-ов Међународни час (Masterclass). Реч је о популарној манифестацији која се током марта сваке године одржава у тридесет једној држави света за више од 9000 ученика.

У Србији се Међународни час већ четири године организује на Физичком факултету, а похађају га најуспешнији ђаци четвртог разреда средњих школа. Овогодишњи међународни час почиње у 9.00 и траје до 18.00 часова.

Како организатори саопштавају „предавања активних истраживача и професора у првој половини дана требало би да дају увид у теме и методологију основних истраживања“, док ће у другом делу ученици осетити део истраживачког духа ЦЕРН-а и радити вежбе са реалним подацима добијеним у једном од ЦЕРН-ових експеримената.

Уз то ће полазници Међународног часа имати прилику да се током дана упознају са студентским животом на Физичком факултету, да би на крају програма учествовали у видео-конференцији са својим вршњацима и научницима из целог света код којих се истог дана одржава Међународни час.

Како је најављено на Физичком факултету, ове године ће бити успостављена видео-веза са Државним универзитетом Рио де Жанеира (Бразил), са Институтом за атомску физику и физику честица у Прагу (Чешка), Институтом за физику у Ослу (Норвешка) и са делом Националне лабораторије Брукхејвен (САД). Као и увек, организацијом видео-конференције руководи се из ЦЕРН-а.

Одговорна лица за организацију су физичари са дугим искуством у ЦЕРН-у Предраг Миленовић и Петар Аџић. Подршку у организацији ове образовно-научне манифестације у Београду обезбедили су: Центар за промоцију науке, Министарство просвете и науке, као и Физички факултет, ИНН „Винча“ и Институт за физику у Београду.

Више инфомрација о Међународном ЦЕРН-овом часу на адреси www.ff.bg.ac.rs/mcbelgrade/

подели
повезано
Рекорд у ЦЕРН-у
Акцелератор у ЦЕРН-у поново ради