У Центру

Математика која се плеше

Девета по реду манифестација Мај месец математике, а први пут у виртуелном свету, у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, под слоганом „Помери / По мери човека“ и овог маја покренула је вредне идеје, инспиративне разговоре, открила нове светове и одушевила креативношћу све генерације помоћу само једног клика

За још један леп мај, који је остао иза нас, као и претходних осам година, и овог пута побринула се математика. Протеклих месец дана на сајту m3.rs гледали смо филмове, учествовали у научним кафеима, играли се са математичким експонатима, долазили до креативних решења кроз радионице и развијали нова математичка знања кроз плес.

Највећа научнопопуларна манифестација у Србији, у онлајн издању угостила је преко 10.000 посетилаца, који су имали прилику да истражују, повезују и деле своја знања.

Већ 24. марта објављен је Јавни позив свим учитељима, наставницима и ентузијастима који су нам математику представили кроз интерактивне презентације, онлајн методе учења и друге забавне садржаје. Најбољих 15 садржаја уписало се на математичку мапу Србије, где ће трајно представљати праву малу ризницу блага и инспирацију за нове генерације.

Посебне симпатије и научне дебате покренуо је онлајн Научни кафе, који нас је у два наврата, 12. маја, а потом и 26. маја, подсетио на почетке бављења математиком, спровео нас кроз тежину научноистраживачког рада са апсекта жена и открио математику кроз регионалну сарадњу. Научни кафеи су били сјајан начин да први пут у Србији обележимо Међународни дан жена у математици – 12. мај.

Богата мрежа сарадника, омогућила је да кроз 9 предавања, која броје преко 5000 прегледа, покажемо значај математике, њену примену и видимо како је математика лепа када се ствара, компонује и пева.

Наша мисија била је и да решавање алгебарских израза, једначина и геометрије пребацимо са папира на плесни подијум, покретне скулптуре и како вас математика може спасити ако се задесите на пустом острву. Ово смо постигли кроз шест онлајн радионица, у чијем креирању су учествовали научни демонстратори Центра за промоцију науке, а које су окупиле преко 2500 учесника. Није изостала ни виртуелна шетња кроз девет тродимензионалних математичких експоната.

Тема овог М3 били су управо покрет и математика, па је кроз припрему плесног перформанса са Станицом – сервисом за савремени плес рођена идеја да покренемо и геометријско-плесни изазов на друштвеној мрежи ТикТок. У току маја развијено је 26 кореографија плеса које приказују тачку, праву и раван. Настављамо да плешемо и током лета, а изазов ће трајати до краја септембра, када нас очекује и манифестација у реалном свету. 

Jесењи мај математике добиће своју обогаћену верзију, где нас поред радионица, предавања и дебата, очекује изложба „Жене Европе у математици“, као и каталог који прати изложбу, ауторке Силви Пејше.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs