На конференцији за медије, у среду, 25. априла, у Медија центру у Београду, ЦПН пред великим бројем новинара представио манифестацију Мај месец математике.

Током маја месеца откуца 2.678.400 секунди. За то време на Земљи се роди 10.713.600 беба. У земљу удари више од 200.000.000 громова, али тек око 1000 њих погоди човека. У међувремену, ишчезне 5000 живих врста.

Током маја месеца, негде у свету, у 9739 кутија спакуjу се две сасвим различите ципеле. Погрешно се постави 9000 пеjсмеjкера, а 99.200 људи се повреди у тоалету. За исто време, човек 83.721 пута уједе човека.

Током маја месеца, људи на планети изговоре више од 1.000.000.000.000.000 речи, од којих се већина понови много пута. Просечна особа за то време око себе расеjе више од четири стотине милиона комадића коже, а у њеним устима се укупно произведе 27 литара пљувачке. У међувремену, широм света испече се милијарду пица и поједе 33.000 тона кокица.

Током маја месеца, као и било ког другог, од великог праска до данас, математика броји без прекида. Она је свуда – у космичким дубинама, у компјутерским процесорима, у прашумама и океанима, у пчелињаку, пекари, на дечјем игралишту. Математика прожима свакодневицу.

Како би представили њена многа лица, Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ-а, заједно са бројним партнерима, покровитељима и спонзорима, покренули су националну научнопопуларну манифестацију Мај месец математике.

Тако је током овог маја у петнаест градова Србије организован разноврстан програм којим математика излази на улице, тргове и речне обале, осваја галерије, музеје и друге јавне просторе.

У Србију поводом ове манифестације долази више угледних математичара из Европе. Но, срж програма чини више гостујућих математичких изложби, али и бројни интерактивни математички експонати који су развијени у Србији. Свакога дана, у више простора, организују се радионице за све заинтересоване посетиоце, као и радионице које су прилагођене ђацима, затим такмичења, квизови, као и популарна предавања и дебате.

Циљ свих ових акција је да прикажу математику онаквом каква заправо јесте – као игру и страст. Као креативну вештину на граници уметности и науке. Као живот.

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ О М3

На конференцији за медије, у среду, 25. априла у 12h, у Медија центру у Београду, пред великим бројем новинара представљен је програм активности током манифестације Мај месец математике. На конференцији су поред информација о М3, премијерно приказани и резултати истраживања ”Колико се грађани Србије плаше математике”. На конференцији су говорили Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, Зоран Марковић, директор Математичког института САНУ, Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду., Ђурђа Тимотијевић, Агенција МАСМИ и Добривоје Ерић, уредник програма М3.

Погледајте снимак конференције за новинаре.
Истражите више и преузмите материјале о М3.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви