У сусрет манифестацији Мај месец математике (М3), која се ове године одвија од 10. маја до краја месеца под слоганом ВИШЕ ОД ИГРЕ, у четвртак, 5. маја, у Научном клубу Београд, у Краља Петра 46, на конференцији за медије представљен је детаљан програм манифестације.

Овогодишњи М3 огранизује Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ и Нордеус фондацијом. Једанаеста по реду манифестација одвија се у Силосима Београд/Гаиа покрет, Галерији науке и технике САНУ, и Дорћол плацу, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и кроз мрежу научних клубова.

Фото: Марко Рисовић

Медијима су се у Научном клубу обратили Данијела Вучићевић, координаторка манифестације М3, Центар за промоцију науке, Милош Ђуричанин, директор стратегије Нордеус фондације, Светлана Милинковић из гејминг студија Plystudios Europe, Ласло Немет из корпорације Schneider Electric, и др Марија Шеган Радоњић, научна сарадница МИ САНУ.

Како је истакла Данијела Вучићевић, овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. М3 ће се одвијати кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, и предавања. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара“, истакла је Вучићевић.

„Примењено знање је усвојено знање, и даје нам опипљиво разумевање света око нас. Због тога су манифестације попут М3 значајне, јер деци и одраслима приближавају науку којој није место само у учионици. Надам се да смо успели да допринесемо да овогодишњи програм подстакне што већи број посетилаца који ће отићи богатији за једно упечатљиво едукативно, али и забавно искуство. Зато ће нам бити драго да родитељи доведу децу и да заједно уживају у садржајима, јер математика је свуда око нас и основа свега, па и игре. Нарочито смо поносни на креативно стваралаштво ученика и наставника широм земље, чију ће промоцију такође омогућити овогодишњи Мај месец математике“, нагласио је Милош Ђуричанин у име Нордеус фондације..

Фото: Марко Рисовић

Уз подршку гејминг студија Playstudios Europe и компаније Schneider Electric, у оквиру М3 реализовани су нови формати учења кроз игру, па су гости на конференцији били и Светлана Милинковић (Playstudios Europe) и Ласло Немет (Schneider Electric).

„Већ пуну деценију наша компанија даје снажан допринос ширењу и унапређивању знања младих на пољу математике и информатике, кроз Фондацију Центар за младе таленте, који ове године слави 10 година постојања. Поред тога, развили смо читав низ различитих студијских и менторских програма, које смо наменили младим талентима. Ова сарадња настала је као спонтана надоградња свега онога што Schneider Electric годинама уназад ради на пољу образовања и што ће наставити да ради и убудуће“, рекао је Ласзло Немет, менаџер Сектора услуга у компанији Schneider Electric.

Данијела Вучићевић, координаторка манифестације М3

Светлана Милинковић из гејминг студија Playstudios Europe истакла је да је важно да широј публици кроз математику приближимо видео игре – не само као вид забаве, већ и као занимљиву професију. „Од новембра прошле године, наш студио је остварио права за развој свима добро познате игре Тетрис, и част нам је да као креатори Тетриса прикажемо његову историју посетиоцима. Ипак, део програма који нас посебно радује је Гејм џем – јер смо омогућили студентима и средњошколцима да се опробају у креирању видео игара, да боље упознају ову индустрију и да уче од искусних ментора који већ годинама креирају игре које играју људи широм света”, изјавила је Милинковић.

ИЗЛОЖБЕ

У оквиру М3, публика ће моћи да види три изложбе. Две изложбе отварају се 10. маја у Силосима Београд/Гаиа покрет: математичким наочарима сагледава се историја видео игара кроз науку и образовање, а посебно место посвећено је фазама настанка видео игре кроз наратив, дизајн, креирање ликова и програмирање.

Изложба посвећена математичарима који су живели и школовали се у Бечу током XIX века, када су се у Србији тек постављали темељи модерног образовању у области математике, отвара се 12. маја, у Галерији науке и технике САНУ. Ово је прича о настанку модерног математичког образовања, о првим уџбеницима, онима који су кројили математичке исказе на нашем језику, првим предавањима више математике, првим докторандима.

ПРОГРАМИ

МатемаТеатар

МатемаТеатар је математичко позориште у коме у малим интерактивним представама деца равноправно учествују са великим именима науке, баратајући математичким појмовима. Програм се изводи у Силосима на три сцене: Архимед и Хипатија, Питагора и Пчеле у мехурима, сваке среде и петка од 11.30 и од 13.30, као и сваке суботе од 17.00 и од 18.30 часова. Радним данима МатемаТеатар ће угостити школске групе, док је за термине викендом могућа и индивидуална пријава.

Милош Ђуричанин, Нордеус Фондација, и Светлана Милинковић, Playstudios Europe

Гејминг викенд и Гејм џем

На Гејм џему, који се уз подршку гејминг студија Playstudios Europe из Београда организује у оквиру Маја месеца математике, 12 тимова и више од 50 појединаца правиће своје игре у Дорћол плацу током једног викенда – од 27. до 29. маја.

Mејкерс лаб

Двадесет осморо младих људи из средњих школа широм Србије, од фебруара до маја правили су видео-игре о различитим областима математике. Тимови су се састојали од ученика из гимназија, као и уметничких, графичких и занатских, рачунарских и електротехничких школа.

НАУЧНИ КАРАВАН

Научни караван је програм који се први пут реализује у оквиру манифестације Мај месец математике. Осмишљен је као путујући аутобус, који ће ученицима, наставницима, студентима и професорима из 15 градова широм Србије омогућити једнодневну посету како би се подстакла вршњачка едукација, партиципативност, међугенерацијско учење и отворен начин размишљања. Научни караван се реализује уз подршку компаније Schneider Electric, која је пре 10 година покренула Центар за младе таленте (https://cmt.edu.rs/), који организује бесплатне часове математике и програмирања за ученике основних и средњих школа.

Овогодишњи М3 је кроз конкурсе који су претходили мајском програму подстакао наставнике разних предмета, не само математике, да заједно са својим ученицима осмисле едукативну игру за своју наставу (ЕдуГејминг), као и да, уз подршку гејминг студија Playstudios Europe, осмисле како може да изгледа популарни ТЕТРИС.

Фото: Марко Рисовић

 

Више детаља о програму манифестације Мај месец математике можете наћи на порталу.

Више информација о организаторима:

Центар за промоцију науке 

Математички институт САНУ 

Фондација Нордеус

подели