У Мејкерс спејсу Научног клуба Центра за промоцију науке, од  4. марта до 10. маја, организује се трећи по реду М3 лаб за средњошколце. Ово је четворочасовни викенд програм за ученике првог, другог и трећег разреда свих средњих школа у Србији, који су заинтересовани за поље науке, уметности, математике, статистике, програмирања и дизајна.

Тема овогодишњег М3 лаба је математика у великим базама података и вештачка интелигенција. Циљ нам је да подстакнемо развој иновација и математичке писмености кроз међусобну сарадњу младих и одраслих. Желимо да подржимо отворен начин размишљања, усмереност на процес, креативност, критичко мишљење и трансдисциплинарни начин истраживања.

УЧЕСНИЦИ САМОСТАЛНО ОСМИШЉАВАЈУ ПРОЈЕКТЕ

Од првог сусрета, учесници ће радити у мањим тимовима које ће сами формирати: програм ће на овај начин оснажити способност за сарадњу, планирање и вођење пројеката. Средњошколци ће учествовати у доношењу одлука у свим сегментима, у одређивању тема којима ће се бавити, развоју, планирању и целокупној реализацији – од идеје до финалног излагања.

РОК ЗА ПРИЈАВУ

Пријаве су отворене од 21. до 27. фебруара, а програм је отворен за 24 младих људи из свих делова Србије, у следећем саставу: 8 из електротехничких и рачунарских школа, 8 из уметничких школа и 8 из гимназија и осталих средњих школа. Осим типа школе, учеснице и учесници ће бити изабрани и по времену слања пријаве, због чега је важно пријавни формулар попунити што пре, односно чим се одлучите за учешће у овом програму.

УЧЕШЋЕ ЈЕ БЕСПЛАТНО

Програм је отворен и бесплатан, а путни трошкови за све пријављене који долазе ван Београда биће обезбеђени. Програм укључује девет сусрета, између 4. марта и 10. маја, уз низ инспиративних сесија и демонстрација.

Уз подршку научних комуникаторки и комуникатора Центра за промоцију науке, ученици ће креирати своје пројекте – научне инсталације или интерактивне експонате који ће бити представљени широј публици у оквиру манифестације Мај месец математике.

Сусрети ће се одржавати у Мејкерс спејсу Научног клуба Београд, који се налази у просторијама Центра за промоцију науке, на адреси Краља Петра 46. За пад на пројектима користиће се алати, машине, уређаји и компоненте за програмирање и рад са електроником, као и материјал доступан у Мејкерс спејсу Научног клуба Београд. Између сусрета, овај простор остаће отворен за све који желе континуирано да раде на пројектима.

РАДОВИ СРЕДЊОШКОЛАЦА БИЋЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ У МАЈУ, У СИЛОСИМА БЕОГРАД

Завршни радови тимова ће бити саставни део овогодишње манифестације Мај месец математике посвећене великим базама података и вештачкој интелигеницији и биће део поставке у простору Силоса Београд/Гаиа покрет, од свечаног отварања манифестације 11. маја, па до краја маја месеца.

  

►►► ЛИНК ЗА ПРИЈАВЕ

 

Више информација о организаторима:

Центар за промоцију науке (ЦПН): www.cpn.edu.rs

ЦПН Мејкерс спејс: www.mejkers.cpn.rs

Нордеус фондација:www.nordeusfondacija.org

подели