Oвогодишњи Летњи дечји научни камп одвијаће се у два циклуса, од 15. до 19. јула и од 22. до 26. јула, уз обавезну пријаву

Јубиларни, десети пут од почетка свог рада, ЦПН организује Дечји научни камп (ДНК) намењен деци која желе да проведу активан распуст у природи. ДНК је осмишљен тако да им пружи прилику да се у друштву вршњака, окружени природом, на занимљив и интерактиван начин упознају са науком, њеним методама и задацима, научним начином размишљања, као и стручњацима који раде у различитим научним областима.

Овогодишњи ДНК назвали смо Шума великих питања – управо зато што ћемо се бавити истраживањима, и то на терену. Научићемо велике научне појмове попут „коистраживање“, „грађанска наука“ и „методологија“. Упознаћемо праве научнике и сазнати како они раде у својим лабораторијама и на терену, а потом ћемо све то знање, кроз забаву и игру, применити на сопственим истраживањима.

Током кампа тимови деце осмислиће и извести своја истраживања и представити резултате баш како то раде и научници. Неки ће се бавити биодиверзитетом у шуми, неки анализом буке, неки архитектуром јавних простора, навикама људи или можда нечим потпуно другачијим и неочекиваним. Све науке су у игри, јер ће деца заједно са научницима креирати овај истраживачки процес од почетка до краја.

Овог лета на Дечјем научном кампу могу учествовати искључиво деца узраста између 8 и 12 година, а програм је подељен у два истоветна циклуса од 15. до 19. јула и од 22. до 26. јула. Родитељи дете могу пријавити за само један циклус. Дневни програм кампа траје од 9.00 до 13.30 часова, осим последњег дана кампа када траје од 16.00 до 19.30 часова.

Пријављивање је обавезно, а број места на кампу ограничен на 25 деце по циклусу.

Циклус траје 5 дана и свака пријава важи за пет дана.

Пријаве ће бити отворене на сајту ЦПН-а од 1. до 5. јула, а обавештења о пријему на камп ће бити послата до 8. јула.

КАКО ИЗГЛЕДА ЈЕДАН ДАН НА ДНК?

У сваком циклусу тимови деце ће развијати своја научна истраживања из више области. Први дан циклуса је смештен у Научни клуб Центра за промоцију науке, где кроз различите игре упознавања градимо велику групу у оквиру које се деца касније деле у истраживачке тимове. Овде се упознајемо и са научницима, са начином рада у научним истраживањима и са алатима које ћемо користити.

Следећа три дана боравимо у Бајфордовој шуми. Деца ће са искусним научним демонстраторима и стручњацима из Центра за промоцију науке, направити своје истраживачке нацрте, прикупљати податке и изводити експерименте на терену.

Последњег дана, у поподневним часовима, поново у Научном клубу, имаћемо научну конференцију на којој ћемо резултате рада приказати родитељима, бакама, декама, другарима и другим званицама.

БОРАВАК У ПРИРОДИ

Деца ће током три дана кампа боравити у природном окружењу Бајфордове шуме скоро 5 сати у континуитету. Неопходно је да деца буду припремљена на овакав боравак, пригодно обучена и обувена, са ранцем са ужином, водом, заштитом од сунца и инсеката. Сваки боравак у природи носи са собом могућност уједа инсеката и ситнијих повреда, а задатак нашег тима је да учини све да овај боравак буде безбедан и што удобнији за децу.  Сви родитељи чије пријаве буду прихваћене добиће детаљан водич са упутствима о припреми за боравак у природи у летњем периоду.

КАКО ПРИЈАВИТИ ДЕТЕ

Учешће на кампу је бесплатно. Интересовање за ДНК је сваке године велико и број пријављене деце увелико прелази наше капацитете. ЦПН ће учинити све напоре да прими ваше дете, али молимо вас за разумевање јер је извесно да нећемо моћи да примимо сву пријављену децу.

Пријава за ДНК могућа је једино попуњавањем формулара који се налази на следећем линку.

Попуњавање пријаве не значи да је ваше дете примљено.

Групе деце биће усклађене према узрасту и роду како би се осигурала оптимална атмосфера за реализацију овакве врсте програма. Предност приликом пријава имаће деца која су прва пријављена, а која до сада нису учествовала на ДНК. Потврдни е-мејл добиће сви чије учешће буде прихваћено. Пријаве су отворене од 1. до 5. јула, а обавештење да ли је ваше дете примљено добићете најкасније до 8. јула на е-мејл који сте навели у пријави.

АЗБУКА КАМПА

Алергије:

Молимо вас да нам посебно скренете пажњу уколико дете има било које алергијске сметње како бисмо предузели потребне мере да током рада кампа спречимо могуће алергијске реакције. Посебан опрез је потребан због тога што ћемо три од пет дана кампа имати активности у Бајфордовој шуми, где постоји могућност уједа инсеката и ситнијих повреда.

Демонстратори:

У сваком тренутку ће о вашој деци бринути тим научних демонстратора – обучених научних комуникатора који имају велико искуство у раду са децом. Овај тим бринуће о групи, подстицати међусобну комуникацију и омогућити да свако дете има најлепше искуство током кампа, да научи и уради оно што је замислило и забави се током процеса.

Заштита од сунца и вода за пиће:

Како је простор на коме ће се организовати део кампа на отвореном, обавеза учесника кампа је да се добро припреме. Првог дана ДНК свако дете ће добити на поклон ранац и качкет. Задатак родитеља је да у ранац сваког дана спакују све што ће детету бити потребно за вишесатни боравак у природи у летњем периоду – флашицу воде, ужину (сендвич, воћку, слаткиш), папирне марамице, заштиту од сунца и инсеката. У случају најављене кише, опрема треба да саджи и кабаницу и адекватну обућу, као и пресвлаку одеће.

Сав материјал за извођење програма ће обезбедити ЦПН тим, као и приручну прву помоћ у случају потребе.

Изостанак детета:

Уколико је ваше дете спречено да присуствује кампу, молимо вас да што пре обавестите организаторе кампа. Контакти организатора ће бити наведени у Информатору за родитеље учесника кампа.

Лекови:

Уколико би током трајања кампа ваше дете требало да узима одређене лекове, потребно је да нас претходно обавестите о томе. Такође вас молимо да пошаљете само оне лекове које је неопходно да дете узима у току рада кампа, са обавештењем о томе које ћете нам предати. Потребан лек мора бити стављен у затворену амбалажу, правилно обележен именом детета и са записаним временом и учесталошћу узимања.

Личне ствари:

ЦПН чини све разумне покушаје да заштити имовину свих учесника. Ипак, предлажемо да деца оставе вредне ствари (посебно електронске уређаје и скупоцен накит) код куће.

Молимо за разумевање, ЦПН не може бити одговоран у случају губитка, уништења или крађе вредних ствари.

Лоше време:

У случају лошег времена, активности кампа ће бити организоване уз додатну опрему делимично на терену, a делимично у затвореним просторима ЦПН-а. У случају нагле промене времена док смо на терену, учесници ће јавним превозом путовати до Научног клуба. Родитељи ће о свим изменама бити обавештени на време.

Одећа и обућа:

Веома је важно да деца буду комотно обучена, у складу са временским приликама.  Учесници кампа би требало да носе качкете, памучне мајице, танке панталоне или фармерке (обавезно дуге ногавице због боравка у шуми), памучне чарапе, патике или лаку обућу са затвореним прстима.

Отказивање:

Уколико се не пријави довољан број учесника за одређени термин, ЦПН има право да откаже групу. У том случају, контактираће вас особа из ЦПН-а и информисати о другим могућностима.

Понашање деце:

Међусобна сарадња и уљудно понашање су кључне компоненте пријатног искуства и успеха летњег кампа. У настојању да обезбедимо неометан рад и безбедан боравак свих у кампу, важно је да се сви учесници понашају према правилима кампа. У кампу се очекује да се поштују демонстратори и остало особље кампа у сваком тренутку. Неодговарајуће, агресивно и насилно понашање се неће толерисати. Примери неприкладног понашања укључују (али нису ограничени на): псовање, називање других погрдним именима, безобзирно угрожавање имовине кампа, непоштовање договора о програму, угрожавање своје или туђе безбедности, присвајање туђе имовине и слично.

ЦПН задржава право да из програма искључи свако дете за чије понашање сматра да упорно ремети рад и утиче на целокупни ток кампа и друге учеснике. У том случају биће позвани родитељи који су у обавези да дођу и преузму своје дете.

Сагласност за фотографисање вашег детета:

Уколико сте сагласни, током трајања кампа ваше дете ће бити фотографисано или снимљено. Ти материјали могу бити коришћени искључиво у сврху промоције програма ЦПН-а.

подели