Изложба посвећена води и климатским променама, која чини главни део пројекта „Караван за климу 4.0“, отвара се у среду, 22. марта, у Француском институту, у Новом Саду, у 14 часова. Отварању ће присуствовати представници Центра за промоцију науке, Делегације Европске уније у Србији, канцеларије Програма Уједињених нација у Србији, компаније CMACGM и Амбасаде Француске.

Повезујући борбу против климатских промена са темом воде, организатори желе да изложбом „Вода и климатске промене – Караван за климу 4.0 “ продубе знање грађана  о разноврсним темама у вези са водом на територији Србије. Пројекат се фокусира првенствено на младе, са циљем да их активно укључи у борбу за заштиту вода као важног ресурса у будућности, којим се мора савесно управљати.

Изложба, која је главни део овогодишњег Каравана за климу, представиће јавности утицај климатских промена на воду и важност вода за нашу животну средину. Изложбу, која је интерактивна, осмислио је тим Центра за промоцију науке.

 

Планета Земља није без разлога позната као Плава планета – преко 70% њене површине је прекривено водом. То су скоро три четвртине! Без воде не можемо да преживимо. Највећи део је заправо залеђен, а трећина је у подземним каналима, па човечанству за пиће остаје доступно свега 0,3% укупне слатке воде. Изложба о вези воде и климатских промена бави се, између осталог, и различитим начинима како можемо боље користити и чувати воду у свакодневном животу.

Пројекат „Караван за климу“ покренуо је Француски институт у Србији, уз финансијску подршку Делегације Европске уније, Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији и компаније CMA-CGM, а реализује га Центар за промоцију науке. У његовом представљању кроз Србију учествоваће и удружење Амбасадори одрживог развоја и животне средине, кроз своју мрежу Еко-школа.

„Караван за климу 4.0: Вода и климатске промене“ надовезује се на претходна издања Каравана: „Караван за климу 3.0: Мали корак за човека, велики за природу – биодиверзитет и климатске промене у Србији“, „Караван за климу #сезона2 – Освајање обновљиве енергије!“ и „Караван за климу – Сви актери у борби против климатских промена!“, реализованих 2020, 2019. и 2018. и године.

 

 

За више информација о Kаравану за климу, посетите линк.

 

 

подели