Новембарска ЦПН трибина под називом „Како ефикасно уништити Земљу?“ одржаће се 18. новембра, у 19 часова, у Великој дворани СКЦ-а у Београду

Након мучних збивања у Француској, управо ће Париз за неколико недеља бити центар дискусије о будућности Земље, током конференције посвећене климатским променама. Новембарска ЦПН трибина прави мали искорак у будућност и покушава да сагледа начине на које ћемо својим активностима угрозити сопствену планету до тачке после које неће бити повратка. О свим опцијама човечанства, а нарочито оним у којима смо сами одговорни за негативне последице, причаће се на ЦПН трибини под називом „Како ефикасно уништити Земљу?“, 18. новембра, у 19 часова, у Великој дворани Студентског културног центра у Београду.

На трибини ће говорити Божидар Николић, физичар са Физичког факултета Универзитета у Београду, Владимир Ђурђевић, стручњак за климатске промене са Института за метеорологију Физичког факултета у Београду, и Томица Мишљеновић, руководилац Одељења за биологију у Истраживачкој станици Петница.

Уништење планете попут Земље није нимало лак задатак. Земља је прављена да траје, и то веома успешно чини већ 4,5 милијарди година. Истрпела је доба тешког бомбардовања разним околним небеским телима, преживела смене доминантних врста које су господариле ланцем исране, а затим одлазиле у историју, повремено се враћајући у облику фосилних горива, издржала је цепање континената, померање тектонских плоча, ерупције супервулкана, разарајуће земљотресе и људске технолошке хирове. Земља је и даље добро, али ми не престајемо да тестирамо њене границе.

Пандемије мутираних вируса, нуклеарне бомбе са својим неумитним, апокалиптичним нуклеарним зимама, амбициозни научни експерименти који се одвијају у дубинама наше планете или окретање технологије против нас самих? Стварање вештачке интелигенције која закључује да је човечанство слаба карика, осамостаљивање брзореплицирајућих наноробота који решавају да нашу околину прилагоде себи, неразумно окретање леђа климатским променама, антропогено глобално загревање, трећи светски рат, случајно отварање микро црне рупе?

Уколико сви ови сценарији делују искључиво као јефтини заплети научнофантастичних филмова, можда би требало да се подсетимо да је сонда направљена људском руком напустила Сунчев систем, да су људи ходали по Месецу, пронашли Хигсов бозон, спустили летелицу на комету и открили прегршт вансоларних планета. Ми већ живимо будућност, а та будућност би, уколико заиста не обратимо пажњу, могла да нас изненади.

ЦПН трибина о уништењу Земље је прва у низу манифестација које Центар за промоцију науке организује или подржава, а које су својеврсни увод у најзначајнији догађај о клими нашег доба. У питању је још једна, двадесет прва по реду, годишња конференција земаља потписница Оквирне конвенције о климатским променама УН (UNFCCC, Unated Nations Frameworks Convention and Climate Change), која ће се одржати у Паризу, у децембру 2015. Ове године конференција буди посебну медијску пажњу, јер се очекује потписивање једног новог глобалног документа који би истовремено ограничио даље сагоревање фосилних горива и емисију CO2, уз постављање оквира за адаптацију угрожених подручја.

ЦПН трибина

КАКО ЕФИКАСНО УНИШТИТИ ЗЕМЉУ?

Среда, 18. новембар, 19 часова

Велика сала СКЦ-а

Учесници:

  • др Божидар Николић, физичар са Физичког факултета Универзитета у Београду
  • др Владимир Ђурђевић, стручњак за климатске промене са Института за метеорологију Физичког факултета у Београду
  • Томица Мишљеновић, руководилац Oдељења за биологију у Истраживачкој станици Петница

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН-а
подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви