Да ли је за дуговечност довољно јести храну са антиоксидансима?
Вежбајте. Крећите се. Редовно спавајте, оставите цигарете, храните се умерено, ослободите се свега што нарушава уједначени ритам метаболизма. Узимајте антиоксидансе. Свежа храна која их садржи успорава старење ћелија. Већ дуго је познато да витамини Ц и Е, глуатонин и други антиоксиданси заустављају такозвани оксидациони стрес у организму и продужавају живот.
Наиме, антиоксиданси су једињења која спречавају оксидацију, а приликом ове хемијске реакције настају такозвани слободни радикали, реактивна једињења која лако ступају у реакције са другим молекулима и доводе до оштећења ћелијских структура. Спречавајући оксидацију антиоксиданси успоравају старење.
Међутим, и уз најбољу дисциплину, смањени ризик и уношење антиоксиданаса, ћелије тела неумитно старе. Шта доводи до тога? Колико гени утичу на дуговечност? Радни полигон на коме се ово питање већ дуго испитуjе jе црв Caenorhabditis elegans, нематод широк свега 1 мм, који се користи у бројним биолошким истраживањима.
Ово створење природно живи неколико недеља, али су му генетичари значајно продужили живот манипулишући његовим генима. Истраживање таквих гена можда води ка решењу најстаријег од свих проблема науке – ка еликсиру живота.
Истражите више о Трибини средом на којој ће се разговарати о овој теми.
Истражите друга ОТВОРЕНА ПИТАЊА САВРЕМЕНЕ НАУКЕ.
Истражите више о гласању за научну тему и изложби ГЛАСАМ ЗА НАУКУ.