Kako će Horizont 2020, program EU težak neverovatnih 80 milijardi evra, uticati na našu svakodnevicu?

Horizont 2020 je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovaciju. On obuhvata fond od skoro 80 milijardi evra koji je dostupan u narednih sedam godina – od 2014. do 2020. godine. Horizont 2020 je finansijski instrument Inovacione unije, vodeće inicijative u okviru strategije Evropa 2020.

Krčeći put od laboratorije do tržišta, ovaj program okrenut je prodorima u oblasti nauke, ali i u drugim sferama života, sa idejom da obezbedi konkurentnost evropskog tržišta na svetskom nivou.

Horizont 2020 je zamišljen da ujedini istraživanje i inovaciju. Glavni zadatak ovog programa jeste da se obezbede uslovi da Evropa proizvodi svetski konkurentnu nauku, otkloni sve barijere na putu ka inovacijama i olakša javnom i privatnom sektoru da se ujedine na putu ka njima.

Kao sredstvo za ekonomski rast i stvaranje novih radnih mesta, Horizont 2020 ima političku podršku evropskih lidera i članova Evropskog parlamenta.

 

PREDSTAVLJANJE HORIZONTA 2020 U NAUČNOM KLUBU CPN

U okviru Dana nauke, 10. jula, u 15 časova, o programu Horizont 2020 sa novinarima i drugim posetiocima razgovarao je gost Naučnog kluba CPN-a, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Aleksandar Belić. Na pitanja je odgovarao i Viktor Nedović, pomoćnik ministra. Događaj je posetio i ministar Srđan Verbić, koji je sedeo u publici kao jedan od brojnih slušalaca.

Istražite više o Danu nauke.

Kao zemlja kandidat za pristup Evropskoj uniji, i Republika Srbija se uključila u Horizont 2020. Ministar prosvete Srđan Verbić je 1. jula u Briselu potpisao sporazum o pristupanju naše zemlje ovom neverovatnom programu.

Srbija ima veliko iskustvo iz prethodnog FP7 programa finansiranja nauke, ali je izvesno da će ulaz u Horizont 2020 promeniti mnogo toga.

U okviru Dana nauke, 10. jula, Centar za promociju nauke, u 15 časova, organizovao je jedan od prvih događaja na kojima će se ovaj program predstavljati domaćoj javnosti.

HORIZONT ČETVRTKOM

Horizont 2020 je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije, koji obuhvata fond od čak 78 milijardi evra, dostupnih u narednih sedam godina. Nakon što se Republika Srbija uključila u Horizont 2020, CPN svakog četvrtka organizuje predstavljanje ovog programa. ”Horizont četvrtkom”, u Naučnom klubu u centru Beograda, otvoren je za naučnu zajednicu, mala i srednja preduzeća, civilno društvo i sve zainteresovane građane.

Istražite više na posebnom CPN sajtu www.horizont2020.rs (USKORO)

Istražite više na zvaničnom EU sajtu Horizonta 2020

Istražite više kroz druge tekstove na Elementarijumu

Istražite više o CPN programu Horizont četvrtkom

Postavite pitanje na horizont2020@cpn.rs

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi