У Поп Лукиној улици број 1 у Београду отворене су просторије Удружења „Милутин Миланковић“

 

Текст: Љиљана Илић

Удружење „Милутин Миланковић“, које се бави очувањем наслеђа Милутина Миланковића, званично се уселило у нови простор у Поп Лукиној улици број 1 у Београду на дан рођења светски познатог научника, 28. маја, уз подршку Центра за промоцију науке.

У простору од 200 квадратних метара постављена је мултимедијална изложба о чувеном научнику. Удружење за циљ има промоцију научних достигнућа Милутина Миланковића, а у својој сталној поставци, која је сада доступна најширој публици, има предмете везане за живот овог научника.

Милутин Миланковић, астроном, геофизичар, климатолог, математичар, инжењер, проналазач, доктор технике, универзитетски професор и књижевник, рођен је у Даљу, 28. маја 1879. После студија грађевинске технике Миланковић 1904. године постаје доктор техничких наука. Од 1905. до 1909. радио је као грађевински инжењер у неколико бечких фирми. Применoм његових шест патената изграђени су бројни објекти на подручју тадашње Аустроугарске монархије.

Пред сам почетак рата у Југославији, 1941. је завршено штампање његовог најзначајнијег дела Канон осунчавања Земље и његова примена на проблем ледених доба, у коме је обрадио проблем климатских промена на нашој планети.  Овај Миланковићев рад изазвао је велико интересовање у свету науке и био проучаван као тема која задире у више научних дисциплина. У свом богатом стваралачком животу Миланковић је предложио, између осталог, и реформу грегоријанског и јулијанског календара, која је водила изградњи јединственог, до сада најпрецизнијег календара (Миланковићев календар). Ова реформа, која је једногласно усвојена 30. маја 1923. године у Цариграду, и поред свих својих предности, касније није примењена.

Просторије удружења отворио је председник САНУ Никола Хајдин, а отварању су присуствовали и представници бројних институција, организација и медијских кућа који су до сада подржали рад Удружења.

Центар за промоцију науке помогао је опремање просторија Удружења, пружајући подршку очувању наслеђа овог светски познатог научника.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви