Након успешно реализоване изложбе у Библиотеци града Београда и нишкој Галерији Синагога, поставка коју чине научне илустрације из часописа Елементи сели се у Панчево. Центар за промоцију науке, у сарадњи са Домом омладине Панчево, од 23. августа до 15. септембра, организоваће изложбу „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ у галерији Дома омладине у Панчеву. Ова изложба биће реализована у оквиру уметничког фестивала FreeDom Art, који од 2015. године организује Дом омладине Панчево.

Циљ изложбе јесте да на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“.

Кроз савремени визуелни језик илустрација из часописа Елементи, чији су аутори најпознатији графички уметници из Србије и региона, публика у Панчеву биће у прилици да се упозна са многим савременим научним темама, али и са неочекиваним везама између науке, наше свакодневице, светоназора и друштва у целини.

На изложби ће бити представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славимир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Аутор коцепта изложбе је Иван Умељић, док је поставку дизајнирала Моника Ланг.

Стотину тридесет илустрација које чине поставку изложбе распоређено је у девет целина које су насловљене: „Попришта еволуције“, „Где почиње будућност?“, „Калеидоскоп“, „Израчунавање“, „Портрети“, „О извесности и другим демонима“, „Машинско доба“, „Унутрашњи топоними“ и „Орбитирање“.

Изложбу прати и богато опремљен каталог, а више информација о томе како је протекла изложба у Београду и Нишу, као и о самим ауторима могуће је пронаћи на друштвеним мрежама Центра за промоцију науке.

подели