Након успешно реализоване изложбе у Библиотеци града Београда, поставка коју чине научне илустрације из часописа Елементи сели се у Ниш. Центар за промоцију науке, у сарадњи са Нишким културним центром и Народним музејом Ниш, од 13. до 31. маја, организоваће изложбу „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ у Галерији Синагога (Давидова 2).

Фотографија: Марко Рисовић

Циљ изложбе јесте да на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“.

Фотографија: Марко Рисовић

Кроз савремени визуелни језик илустрација из часописа Елементи, чији су аутори најпознатији графички уметници из Србије и региона, публика у Нишу биће у прилици да се упозна са многим савременим научним темама, али и са неочекиваним везама између науке, наше свакодневице, светоназора и друштва у целини.

Фотографија: Марко Рисовић

На изложби ће бити представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славимир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Аутор коцепта изложбе је Иван Умељић, док је поставку дизајнирала Моника Ланг.

Стотину тридесет илустрација које чине поставку изложбе распоређено је у девет целина које су насловљене: „Попришта еволуције“, „Где почиње будућност?“, „Калеидоскоп“, „Израчунавање“, „Портрети“, „О извесности и другим демонима“, „Машинско доба“, „Унутрашњи топоними“ и „Орбитирање“.

Извор: Народни музеј Ниш

Изложбу прати и богато опремљен каталог, а више информација о томе како је протекла изложба у Београду, као и о самим ауторима могуће је пронаћи на социјалним мрежама Центра за промоцију науке.

 

На отварању ће, у петак од 19 часова, говорити:

Весна Црноглавац, директорка Народног музеја Ниш

др Марко Крстић, в.д. директора ЦПН-а

Иван Умељић, аутор изложбе и уредник часописа Елементи

 

Улаз у галерију је бесплатан.

 

Радно време:

Уторак – петак: 10:00 – 17:00

Субота – недеља: 10:00 – 15:00

Понедељак – затворено

подели