Резиденција чији је домаћин Центар за промоцију науке биће фокусирана на питање како убрзана дигитализација утиче на старију популацију. Циљ одабраног пројекта Resonant Memories је превазилажење јаза између млађих и старијих генерација у Србији кроз сарадњу уметника и истраживача.

Заједничким стварањем опипљивих уметничких артефаката заснованих на сећањима старијих, аутори рада – Јулија Сион, Нуно Кореија и Клопи Дијаз Рејес – желе да активностима на овом пројекту превазиђу генерацијски раскорак. Ови артефакти ће садржати хаптичке повратне информације и аудио компоненте, омогућавајући посетиоцима сензорно урањање у сећања старијих и подстичући емпатију код младих. Фокусирајући се првенствено на додир и слух, циљ пројектног тима је да створи интимнију веза између учесника.

Стручни жири уверен је да овај пројекат има велики потенцијал да једну важну и сложену тему, као што је дигитално искључивање старијих, кроз уметничке праксе представи тако „да мисли, перцепција и емоције старијих изазову нелагодан осећај колективне одговорности“. У изјави жирија наводи се и то „да ће овај пројекат имати значајан утицај на старију популацију у Србији, али и на другим локацијама на којима ће бити представљен“.

Аутори ће свој рад развијати, како у Београду тако и у Талину, током 2024. и 2025. године, а рад ће локалној публици први пут бити представљен на манифестацији art+science 2025. године у Београду.

 

Европски дигитални договор (European Digital Deal)

Пројекат Европски дигитални договор (European Digital Deal) истражује како убрзани процеси дигиталне трансформације и успон технологија, као што су вештачка интелигенција, машинско учење и алгоритамска обрада података, директно утичу на европске демократске вредности и интегритет наших демократских система. Мрежа европских и глобалних партнера, коју чине актери из културног сектора, уметници, креативци, истраживачи, научне институције и представници јавног сектора, окупљају се да истраже како уметничке перспективе могу деловати као катализатори за одрживе иновације. Овим темама, почевши од 1. јануара 2023. године, па наредне три године, бавиће се конзорцијум од 13 партнера под руководством Арс електронике из Линца, Аустрија.

Поред резиденције чији је домаћин Центар за промоцију науке, одабрано је још 11 уметничких резиденција широм Европе, које истражују дубоку уплетеност нових технологија и демократије.

Више о самом раду који ће у Центру за промоцију науке развијати истраживачи и уметници са Универзитета у Талину, као и о осталим добитницима резиденција потражите ОВДЕ.

подели