На Хемијском факултету у Београду одржава се симпозијум на којем ће јапански стручњаци пренети своја искуства у санирању загађења и заштити животне средине

У петак, 21. фебруара, на Хемијском факултету одржава се симпозијум под називом Japan-Serbia Environmental Exchange. Овим симпозијумом обележиће се почетак пројекта „Унапређење животне средине у Панчеву, Србији, кроз сарадњу између академије, градске управе, индустрије и грађана“, који се одвија под покровитељством програма партнерства ЈИЦА (Јапанска агенција за међународну сарадњу). Такође, овај симпозијум означиће и завршетак пројекта између Институтута за рударство и металургију из Бора и Универзитета Акита реализованог под покровитељством SATREPS позива.

Пројекат „Унапређење животне средине у Панчеву, Србији, кроз сарадњу између академије, градске управе, индустрије и грађана“ бави се областима хемије и биотехнологије заштите животне средине, а њиме руководе професор Такеши Накано са Универзитета у Осаки и ванредни професор Владимир Бешкоски са Хемијског факултета у Београду.

Загађење ће бити мерено на три локације у Граду Панчево – на депонијама комуналног отпада, земљишту које се налази у околини индустријске зоне Панчева и у парку природе Поњавица. Планирано је да се ураде хемијска, микробиолошка и биохемијска анализа узорака земљишта да би се утврдило колики је степен загађења и да ли су у питању органске или неорганске загађујуће супстанце. Током пројекта, јапански стручњаци пренеће своја искуства у санирању сличних ситуација у Јапану представницима академије, индустрије, цивилних организација и званичницима градске управе Града Панчева.

Посебно је значајно искуство стручњака из града Тојока, једног од најзагађенијих јапанских градова пре 40 година, где се као последица прљаве индустрије и прекомерне употребе пестицида драстично променио биодиверзитет. Након ангажовања градских власти у санирању насталих загађења и превенцији настанка нових, данас је Тојока једна од најчистијих области у Јапану у коју су се након низа година вратиле роде. Крајњи циљ пројекта је едукација и подизање свести локалног становништва, али и индустрије, о личној одговорности у формирању дивљих депонија, загађивању услед неадекватног одлагања амбалаже од пестицида и ђубрива и неадекватних прљавих технологија у одлагању индустријског и комуналног отпада.

Хемијски факултет Универзитета у Београду већ скоро деценију има успостављене чврсте везе са великим бројем научноистраживачких организација из Јапана, реализованих кроз неколико пројеката које финансира Јапанска агенција за међународну сарадњу – ЈИЦА, и кроз престижне стипендије које додељује Јапанско друштво за промоцију науке – ЈСПС.

У склопу ових сарадњи више од 20 експерата из Јапана боравило је у Србији, одржано је више од 50 предавања из области хемије и биотехнологије животне средине, а двадесетак научника Универзитета у Београду је било на стручном усавршавању на универзитетима у Токију, Осаки и Кобеу. Организован је већи број семинара и радионица за студенте, истраживаче и наставнике из Србије, као и семинари за индивидуалне пољопривредне произвођаче на којима су имали могућност да стекну знања о правилном управљању амбалажним отпадом који заостаје након употребе пестицида и ђубрива.

Фебруарски симпозијум организује се са идејом остваривања нових контаката и могућности за сарадњу и на њему ће поред презентација колега из Јапана и Србије бити одржане и кратке постерске презентације радова студената свих нивоа последипломских студија, као и младих доктора наука у циљу представљања текућих истраживања из области заштите животне средине која се реализују у Србији.

Делегацију из Јапана која ће присуствовати симпозијуму чине уважени јапански научници и професори, директор удружења HEAA (Удружење за унапређење животне средине префектуре Хјого), др Казухиро Акијама, директор Института за заштиту животне средине префектуре Хјого (HPIES), др Јасухиро Канда, као и градоначелник града Тојока, Мунехару Накагаи. Поред представника Хемијског факултета и ректорке Универзитета у Београду, цимпозијум ће отворити и амбасадор Јапана у Републици Србији, Јунићи Марујама.

подели