Poslednji ovogodišnji „Horizont četvrtkom“ posvećen rezultatima Srbije u programu Horizont 2020. Specijalni gost Sofija Stefanović, dobitnica prvog ERC granta

Centar za promociju nauke, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ponovo u Naučnom klubu organizuje tribinu „Horizont četvrtkom“, u četvrtak, 25. decembra, sa početkom u 15 časova. Ovog puta, tema razgovora biće najbolji među najboljima – naučnici i projekti koji su dobili finansiranje od strane evropskih fondova.

Gost tribine biće Sofija Stefanović, dobitnica granta Evropskog istraživačkog saveta za svoj projekat BIRTH, koji se bavi porođajima, majkama i bebama u praistoriji. Srbija dosad nije imala predstavnika u ovom klubu, a slično je i sa zemljama regiona – samo je Hrvatska uspela da osvoji ERC grant. O Sofijinom uspehu možete pročitati u tekstu koji je ranije objavljen na Elementarijumu.

Na tribini će, pored dobitnice ERC-a govoriti i Aleksandar Belić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Viktor Nedović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke.

Horizont četvrtkom

H2020 dobitnici 2014.

Četvrtak, 25. decembar, 15 časova

 
15.00-15.10 GODINA ISKUSTVA: ZAŠTO JE H2020 IZUZETNO KORISTAN ZA SRBIJU?
Aleksandar Belić, državni sekretar u MPNTR-a

15.10-15.20 PREGLED REZULTATA SRBIJE U H2020 U 2014.
Viktor Nedović, pomoćnik ministra u MPNTR-a

15.20-15.30 NAUKA NA HORIZONTU DRUŠTVA 2014.
Aleksandra Drecun, direktorka CPN-a

15.30-16.10 KAKO SAM OSVOJILA GRANT EVROPSKOG ISTRAŽIVAČKOG SAVETA?
dr Sofija Stefanović, Laboratorija za bioarheologiju Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta – prva dobitnica ERC granta u Srbiji
 
Moderator: Slobodan Bubnjević, CPN

Horizont 2020 je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije, koji obuhvata fond od čak 78 milijardi evra, dostupnih u narednih sedam godina.

Nakon što se od 1. jula 2014. Republika Srbija uključila u Horizont 2020, a ova sredstva postala dostupna za domaće naučnike, privrednike i civilni sektor, CPN svakog četvrtka organizuje program predstavljanja Horizonta 2020.

Istražite više o Sofijinom uspehu na Elementarijumu.

 

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape