Познати јапански професор Хиро Фуџи ће публици у Научном клубу ЦПН-а, у петак 26. децембра, представити технологије неопходне за изградњу свемирског лифта

У оквиру серијала предавања Моја наука, професор Хиро Фуџи из Јапана ће одржати предавање на тему свемирских лифотва у Научном клубу ЦПН-а, у петак, 26. децембра 2014. године, у 19 часова.

Професор Фуџи ће током свог предавања Forefront space technology and airborne wind energy причати о водећим свемирским технологијама и ваздушним турбинама у контексту свемирских лифтова. Представиће најновија технолошка достигнућа у погледу такозваних свемирских трака (енгл. space tether), које се, између осталог, могу користити за изградњу свемирског лифта.

Професор Фуџи је током четрдесет година рада објавио око 150 научних радова о динамици и управљању инфраструктурама у свемиру. Обучио је више од 200 студената мастер и докторских студија. Тренутно је професор емеритус на токијском Метрополитен институту и професор аерокосмонаутике на Нихон универзитету и Технолошком институту Канагава у Токију. Професор Фуџи држи почасни докторат Универзитета у Београду.

Оснивач је и председник компаније TMIT & Co. Ltd и научни сарадник јапанске свемирске агенција JAXA. Придружени је члан познатог Америчког института за аеронаутику и астронаутику и представник првог пројекта који је успешно спровео постављање траке у свемиру, веома битног аспекта изградње свемирских лифтова.

Истражите више о овој теми

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви